Naslovnica Svet & EU Prekinitev ognja, ki pravzaprav ni prekinitev ognja

Prekinitev ognja, ki pravzaprav ni prekinitev ognja

Avtor: Spletno Uredništvo

Varnostni svet Združenih narodov je včeraj soglasno sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji, da bi omogočili dostavo humanitarne pomoči ter evakuacijo bolnikov in ranjenih. A se spopadi zato niso ustavili in civilisti umirajo še naprej. 

Syrian Civil War

Tragičen vsakdan na bojiščih po Siriji se tudi po resoluciji ZN ni prav veliko spremenil  (foto:commons.wikimedia.org)

 

Resolucija Združenih narodov o enomesečni prekinitvi ognja je bila sprejeta po nekajdnevnem odlašanju, v katerem so usklajevali besedilo resolucije, ki sta ga prvotno pripravila Kuvajt in Švedska. Največ zadržkov je imela Rusija, a so nazadnje vse članice Varnostnega sveta glasovale za. Resolucija je zahtevala takojšnj prekinitev spopadov po vsej Siriji, da bi humanitarne organizacije lahko dostavile pomoč ter poskrbela za evakuacije bolnih in ranjenih.

Toda besedilo VS obenem dopušča, da vpletene strani nadaljujejo s spopadi, ko gre za akcije proti terorističnim skupinam, kot so Islamska država ter Hayat Tahrir al Sham (HTS), ki je sirska podružnica Al Kaide. Sicer HTS v provinci Idlib pravkar bije interno vojno z dvema konkurenčnima islamističnima skupinama, drugje po državi pa še vedno sodeluje tudi s t.i. ‘zmerno opozicijo’ in zato bo prekinitev ognja veljala le za redke predele države. 

Sirska vojska medtem nemoteno nadaljuje z ofenzivo v obkoljeni enklavi Vzhodna Guta v predmestju Damaska in pripravlja druge podobne akcije. Predvsem tuji islamistični borci se namreč tudi v preostalih enklavah ne želijo predati ali preseliti na druga območja, ki jih ne nadzorujejo vladne sile. Podobno tudi Turki niso zaustavili svoje nezakonite akcije na severozahodu Sirije in tako, kljub redko doseženem soglasju članic varnostnega sveta o prekinitvi ognja, civilisti še naprej ostajajo največje žrtve spopadov.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.