Naslovnica Svet & EU Predvčerajšnjim in včeraj nihče ni napadel Ukrajine

Predvčerajšnjim in včeraj nihče ni napadel Ukrajine

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub paničnim napovedim Bele hiše in zahodnih medijev Rusija ne predvčerajšnjim ne včeraj ni napadla Ukrajine, so pa nekateri spet veliko izgubili glede kredibilnosti.

To lažno vest so objavili 4. februarja pri Bloombergu in sicer kar pod zavihkom biznis (foto: blomberg.com/NYP)

Številni zahodni ‘mainstream’ mediji so že od začetka meseca napovedovali napad Rusije na Ukrajino, a so se ušteli. Pri stopnjevanju napetosti, širjenju vojne psihoze in ustvarjanju panike je največ naredila Bela hiša. Predsednik ZDA Joe Biden je nenehno ponavljal, da Rusi kopičijo čete za napad na Ukrajino, da lahko njihove sile udarijo kadarkoli in da so ZDA pripravljene na vse. Zato se je v škripcih nepričakovano znašel tudi tiskovni predstavnik Bele Hiše.

Slednjemu je moral namreč izkušeni poročevalec tiskovne agencije Associated press dvakrat pojasniti, da uradne izjave še ne predstavljajo fizičnih dokazov. Dokazi so eno, trditve pa nekaj drugega. Nekateri se namreč še dobro spominjajo lažnega incidenta v Tonkinškem zalivu, zaradi katerega so ZDA začele vojno proti Severnemu Vietnamu, pa tudi precej bolj svežo, a enako izmišljeno zgodbo o kemičnem orožju Sadama Huseina, zaradi katerega so ZDA z zaveznicami napadle Irak.

Vseeno se je ustvarjanje vojne psihoze glede spopada med Rusijo in Ukrajino še stopnjevalo in prejšnji teden je sledil celo umik osebja iz ambasad nekaterih držav v ukrajinski prestolnici Kijev (npr. ZDA in Združenega kraljestva), veliko zahodnih držav in med njimi tudi Slovenija pa je svojim državljanom odsvetovalo vsa potovanja v Ukrajino. Medtem so v zvezi NATO napotili nove vojaške enote v Ukrajino in v sosednje države.

Najbolj panično so reagirali pri medijski družbi Bloomberg, kjer so v petek 4. februarja celo objavili novico, da so Rusi že napadli sosednjo državo. Seveda je šlo za povsem lažno vest, ki so jo kmalu tudi sami izbrisali s spleta. Kljub temu pa so pri Bloombergu že naslednji naslednji petek (11. februarja) nadaljevali v popolnoma enaki smeri – napovedali so, da bi se vojna lahko začela v torek, 15. februarja.

Medtem se je oglasil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky, ki je svetovni javnosti pojasnil, da po njegovih podatkih Rusija ne namerava napasti njegove države. Nato se v torek se ni zgodilo nič, vseeno pa je predsednik ZDA še včeraj trdil, da lahko do ruskega napada pride kadarkoli. In seveda se tudi včeraj ni zgodilo nič, kar je na tiskovni konferenci potrdil tudi generalni sekretar NATA Jens Stoltenberg.

Jutri pa je petek in morda bo Bloomberg spet dobil kakšne zelo zanesljive informacije o ruskem napadu…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.