Naslovnica Gospodarstvo Turistična potovanja po svetu se bodo normalizirala šele v letu 2024

Turistična potovanja po svetu se bodo normalizirala šele v letu 2024

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska turistična organizacija (STO ) je predstavila poročilo Evropske potovalne komisije (ETC), katerega osnovna ugotovitev je, da se ob vstopu v tretje leto pandemije koronavirusa v gospodarski panogi turizma še naprej soočajo s precejšnjo negotovostjo, a so napovedi vseeno optimistične.
Turistična potovanja po svetu se bodo normalizirala šele v letu 2024

Gneča v največjem slovensko potniško pristanišču pred izbruhom koronavirusa (foto: Peter Kleva/Luka Koper)

Evropska potovalna komisija (ETC) je neprofitna organizacija, ki je bila sprva odgovorna predvsem za promocijo Evrope kot turistične destinacije na tretjih trgih, danes pa poleg tega dviguje zavest o pomenu turizma med nacionalnimi evropskimi oblastmi in v širši javnostji, sodeluje pri tržnem obveščanju in promociji ter promovira izmenjavo najboljših praks v gospodarski panogi turizma.

Slovenska turistična organizacija (STO ) je predstavila sveže četrtletno poročilo Evropske potovalne komisije o turizmu v Evropi. Temeljna ugotovitev je, da se ob vstopu v tretje leto pandemije koronavirusa v gospodarski panogi turizma še naprej soočajo s precejšnjo negotovostjo in nepredvidljivostjo razpleta dogodkov. Po napovedih ECT bo letos še naprej v ospredju privajanje na se spremembe, ki jih je za seboj potegnil pandemija.

»V zadnjih dveh letih je pot svetovne turistične ekonomije napovedoval COVID-19, trenutno pa se kaže, da vpliv pandemije izgublja moč, saj si destinacije in potrošniki želijo stalnosti in prilagoditve na novo normalnost. Protokoli bodo ključ do varne in hitre vrnitve potovanj. Ukrepi, kot so maske, fizično distanciranje, testiranje, covidno potrdilo in cepivo, pa bodo ostali del potovalnega procesa še nekaj let,« pravijo na ETC.

Lani so vse večja stopnja precepljenosti, evropsko digitalno covidno potrdilo in odpravljanje potovalnih omejitev sprostile veliko zadržano povpraševanje (‘pent-up demand’) in postavile temelje za okrevanje turizma. Potem pa je prišla nova omikron različica koronavirusa in zavrla trende okrevanja, saj je ob koncu leta zaradi visoke nalezljivosti in stopnje okužb po vsem svetu spet sledile omejitve gibanja in potovanj.

Najnovejše napovedi ocenjujejo so upad mednarodnih potovanj v letu 2021 na evropski ravni v primerjavi z letom 2019 označile kot 62 % – torej je bilo lani potovanj skoraj natanko dve tretjini manj, kot pred izbruhom pandemije Covida19. Letos naj bi se številke izboljšale, in naj bi bil obseg turističnega prometa le še za 20 % pod ravnijo pred pričetkom pandemije, vendar pa se popolno okrevanje na področju mednarodnih potovanj se napoveduje šele v letu 2024.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.