Naslovnica Svet & EU Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pred vrhom G20

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pred vrhom G20

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pred vrhom G20, ki ga bo Indija gostila v soboto, poudaril pomen zagotavljanja stabilnega financiranja za globalno doseganje ciljev trajnostnega razvoja in za spopadanje s skupnimi težavami, kot je globalni boj proti podnebnim spremembam.
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pred vrhom G20

Zemljo še vedno pestijo vojne, kriminal, revščina in naravne katastrofe (foto: consilium.europa.eu)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je tik pred letošnjim vrhom voditeljev držav skupine G20, ki bo jutri (v soboto, 9. septembra 2023) potekal v indijskem New Delhiju pripravil posebno izjavo za javnost. V njej je najprej spomnil, da je osrednja tekma letošnjega vrha G20 solidarni globalni razvoj, kar pooseblja duh ‘enega’ v geslu trenutnega indijskega predsedovanja tej skupini, ki se glasi ‘Ena zemlja, ena družina, ena prihodnost’.

»Napredek pri doseganju naših ciljev trajnostnega razvoja (SDG) so v zadnjih letih zavrnile številne krize – Covid-19, podnebne spremembe in svetovni cenovni šoki, ki jih je povzročila ruska vojna v Ukrajini. Po mnenju IMF bodo države z nizkimi dohodki do leta 2026 potrebovale dodatnih 440 milijard dolarjev, da se vrnejo na pot dohodkovne konvergence z razvitimi gospodarstvi,« je med drugim dejal Michel.

Po njegovem mnenju države v razvoju nujno potrebujejo bolj stabilno, cenovno dostopno in trajnostno financiranje. En od vzrokov za to so vse pogostejši ekstremni podnebni dogodki (ki sicer lahko močno prizadenejo tudi finančno precej bolje stoječe države). Potem je omenil zasebno financiranje, močna partnerstva med vladami, civilno družbo in zasebnimi podjetji, pa tudi neskončne dolgove manj razvitih držav.

Michel predvideva, da bosta boj proti revščini in trajnostna zaščita našega planeta zahtevala veliko naporov. Zato je spregovoril še o povečanju financiranja in o inovativnih finančnih instrumentih, saj je cilj narediti gospodarstva stabilnejša in bolje pripravljena na soočanje s krizami, kot so podnebne katastrofe ali finančne krize.

Tako bi tudi države z nizkimi dohodki in ranljive države s srednjimi dohodki postale manj tvegane za zasebne vlagatelje. Tudi zato bi morala imeti Afriška unija stalni sedež za mizo G20, pa je šele sedaj, ob hudi vojaško-politični krizi v Nigru, predlagal Michel.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.