Naslovnica Svet & EU Predsednica Komisije EU bo na Bledu osrednja govornica

Predsednica Komisije EU bo na Bledu osrednja govornica

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo v ponedeljek osrednja govornica na Blejskem strateškem forumu, dva tedna kasneje pa jo v Evropskem parlamentu čaka tradicionalni septembrski govor o stanju v Uniji.
Predsednica Komisije EU bo na Bledu osrednja govornica

Letošnji Blejski strateški forum bo že 17. po vrsti (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

S Predstavništva Komisije EU v Sloveniji so spomnili, da bo v ponedeljek (29. avgusta) predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen osebno sodelovala na Blejskem strateškem forumu, kjer bo ta prvi dan dvodnevnega srečanja tudi osrednja govornica. Blejski strateški forum je sicer že 17 let kraj, kjer udeleženci na najvišji ravni razpravljajo o političnih, varnostnih in razvojnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa. Letos bo seveda v ospredju dogajanje v Ukrajini.

 »Letošnja osrednja tema bo vpliv ruskega vdora v Ukrajino na mednarodno in humanitarno pravo ter njegove posledice za gospodarstvo in boj proti podnebnim spremembam. Med govorniki bodo tudi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednica Moldavije Maia Sandu, predsednik Islandije Guðni Th. Jóhannesson, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in predsednik albanske vlade Edi Rama,« so pojasnili s Predstavništva Komisije EU v Sloveniji.

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen se bo na Bledu srečala tudi s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in s predsednikom slovenske vlade Robertom Golobom. Dva tedna kasneje pa predsednico Komisije EU čaka še tradicionalni govor v Evropskem parlamentu o stanju Evropske unije in o aktualnem dogajanju po vsem svetu.

Predsednica bo tam že tretje leto zapored pregledala zadnje dosežke Komisije EU in predstavila svoje zamisli za prihodnost. Govoru, ki bo na vrsti v sredo, 14. septembra, bo nato sledila plenarna razprava, s katero se začne dialog z Evropskim parlamentom in s Svetom EU, da bi se uskladil delovni program Evropske komisije za leto 2023.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.