Naslovnica Šport Audi je oznanil, da leta 2026 prihaja v Formulo 1

Audi je oznanil, da leta 2026 prihaja v Formulo 1

Avtor: Spletno Uredništvo
Novica tedna v svetu Formule ni vrnitev na dirkališča po poletnem premoru z Veliko nagrado Belgije, niti napovedano slovo avstralskega voznika Daniela Ricciarda od moštva McLaren, ampak vstop znanega nemškega proizvajalca vozil Audi v svet Formule 1. Nov audijev pogonski agregat naj bi debitiral leta 2026, ni pa še znano, s katerim moštvom.
Audi je oznanil, da leta 2026 prihaja v Formulo 1

Audi je svoje načrte oznanil kar pred garažami v v Spaju s simboličnim prototipom bolida F 1 (foto: Audi/Getty Images)

Na posebni novinarski konferenci pred dirko za VN Belgije v F 1 je nemški Audi dokončno potrdil, da vstopa tudi v svet Formule 1. Markus Duesmann, predsednik upravnega odbora AUDI AG, in Oliver Hoffmann, član upravnega odbora za tehnični razvoj, sta v Spa-Francorchampsu novico najavila v družbi predsednika in izvršnega direktorja formule 1 Stefana Domenicalija ter predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze FIA Mohammeda ben Sulayema.

 »Motošport je sestavni del Audijeve DNK. Formula 1 je globalni oder za našo znamko in zelo zahteven razvojni laboratorij. Kombinacija visoke zmogljivosti in konkurence je vedno gonilo inovacij in prenosa tehnologije v naši industriji. Z novimi pravili je zdaj pravi čas, da se vključimo. Navsezadnje tako Formula 1 kot Audi zasledujeta jasne trajnostne cilje,« je na tiskovni konferenci, ki je bila zelo preprosta oz. nizko-stroškovna, povedal Markus Duesmann.

Audi, ki je del skupine Volkswagen (enako kot Porsche, ki naj bi se prav tako v kratkem vrnil v svet Formule 1), se F1 pridružuje zato, ker bodo od leta 2026 veljala nova tehnična pravila, katera bodo zagotavljala trajnostno usmerjenost in stroškovno vzdržnost. Konkretno gre za večjo elektrifikacijo in napredno trajnostno gorivo. Sicer je bil Audi doslej močno prisoten v vzdržljivostnih dirkah, Rallyu Dakar, formuli E, seriji DTM...

Kot so pri Audiju pojasnili v izjavi za javnost, je njihov oddelek za motošport zaradi preusmeritve v Formulo 1 že prekinil nadaljnji razvoj športnih avtomobilov za vzdržljivostne dirke. Ni pa še jasno, ali se bo Audi dogovoril za sodelovanje s katero od sedanjih ekip v Formuli 1, ali pa bo morda kar sam ustanovil novo moštvo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.