Naslovnica Svet & EU Komisija EU za obnovo narave in prepoved pesticidov

Komisija EU za obnovo narave in prepoved pesticidov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj izoblikovala predloga za dva izjemno pomembna okoljevarstvena zakonska posega. Prvi predlog govori o obnovi evropske narave do leta 2050, drugi pa o prepolovitvi uporabe pesticidov do leta 2030.
Komisija EU za obnovo narave in prepoved pesticidov

Bil je že skrajni čas, da se tudi Komisija EU resno loti varovanja narave (foto: europarl.europa.eu)

Evropska komisija je najprej izoblikovala svoj predlog glede novih zakonskih predpisov, s pomočjo katerih naj bi poskrbeli za obsežno obnovo evropske narave. Izboljšali naj bi trenutno slabe razmere v 80 odstotkih vseh evropskih habitatov ter tako obnovili normalno delovanje naravnih procesov v najrazličnejših ekosistemih (npr. gozdovi, kmetijska zemljišča ter morski, sladkovodni in mestni oz. urbani ekosistemi).

»V skladu s predlogom o obnovi narave se bodo za vsako državo članico uporabljali pravno zavezujoči cilji za obnovo narave v različnih ekosistemih, ki bodo dopolnjevali obstoječo zakonodajo. Cilj je z ukrepi za obnovo narave do leta 2030 zajeti vsaj 20 % kopenskih in morskih območij EU, do leta 2050 pa jih sčasoma razširiti na vse ekosisteme, ki jih je treba obnoviti,« so sporočili s Komisije EU.

V drugem predlogu Evropske komisije pa so napovedali pravno zavezujoče cilje za države članice EU glede zmanjšanja uporabe (ter tudi tveganja) kemičnih pesticidov kar za polovico in sicer že do leta 2030. Ta drastičen predlog Komisije EU za 50-odstotno zmanjšanje vsebuje tudi popolno prepoved uporabe vseh pesticidov na določenih območjih, kot so zelene mestne površine ali podobna posebej občutljiva naravna območja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.