Naslovnica Slovenija Vaja Zlomljeno krilo je bila na tokrat vrsti že sedemnajstič

Vaja Zlomljeno krilo je bila na tokrat vrsti že sedemnajstič

Avtor: Spletno Uredništvo
Čeprav slovensko civilno in vojaško letalstvo ne štejeta prav veliko plovil, pa se vseeno pojavlja potreba po primerni organizaciji reševalnih akcij v primeru letalskih nesreč. Zato se redno izvaja skupna interdisciplinarna vaja Zlomljeno krilo, ki jo je letos gostilo vojaško letališče v Cerkljah.
Vaja Zlomljeno krilo je bila na tokrat vrsti že sedemnajstič

Gašenje zasilno pristalega transportnega letala na vaji Zlomljeno krilo 22 (foto: MO/Borut Podgoršek)

Od časov osamosvojitve je v Sloveniji ni bilo prav veliko letalskih nesreč, a se jih je vseeno zvrstilo tudi nekaj precej nenavadnih. Od ameriškega bojnega letala F-16, ki je leta 1994 ob zasilnem pristanku ugotovilo, da je steza portoroškega letališča zanj prekratka, pa do presenetljivo uspešnega pristanka madžarske Cesne na travniku pri Izoli leta 2011 in sumljive smrti nemškega bogataša Tomasa Wagnerja ob padcu Piperja v bližini Predmeje leta 2016.

Nesreče se tudi v zraku nad Slovenijo vseskozi dogajajo in čeprav jih je v letnem povprečju moč običajno prešteti na prste ene roke, se vseeno pojavlja potreba po visoki strokovni organizaciji reševalnih akcij v primeru tovrstnih nezgod. Zato se že 17 let (vključno z letošnjo) izvaja interdisciplinarna vaja ‘Zlomljeno krilo’, pri kateri sodelujejo gasilci, medicinsko osebje, službe Ministrstva za obrambo (MO) preiskovalci Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in drugi.

Tokrat je vaja potekala na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki. »Scenarij vaje je predvideval trk vojaškega transportnega letala in električnega letala, ki se je zgodil na nizki višini. Na kraju nesreče so bile žrtve in poškodovan član posadke transportnega letala. Po trčenju je izbruhnil požar in stekla je reševalna akcija,« so pojasnili z MO. Na vaji je letos sodelovalo približno 150 udeležencev, ogledali pa so si jo tudi gostje iz tujine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.