Naslovnica Magazin Predavanje o kibernetskih nevarnostih in revidiranju kritične infrastrukture

Predavanje o kibernetskih nevarnostih in revidiranju kritične infrastrukture

Avtor: Spletno Uredništvo
Mesec oktober je tudi v Sloveniji v znamenju ozaveščanja o kibernetski varnosti. Tokrat so poleg številnih ostalih aktivnosti izpeljali predavanje na temo ‘Kibernetska varnost in revidiranje kritične infrastrukture’, ki so ga pripravili na Uradu Republike Slovenije za nadzor proračuna v sodelovanju z Računskim sodiščem Republike Slovenije.
Slovenija na srečo doslej še ni bila pod udarom resnejšega kibernetskega napada (foto: piqsels.com)

Z Urada Republike Slovenije za nadzor proračuna so sporočili, da so ob sodelovanju Računskega sodišča Republike Slovenije med ‘Mesecem kibernetske varnosti‘ organizirali in nato tudi uspešno izpeljali predavanje na temo ‘Kibernetska varnost in revidiranje kritične infrastrukture’. To predavanje je bilo namenjeno izvajalcem notranjega revidiranja proračunskih uporabnikov, izpeljano pa je bilo na daljavo oziroma prek spleta.

Predavatelj je bil dr. Boštjan Delak, imetnik slovenskega in mednarodnega naziva ‘preizkušeni revizor informacijskih sistemov’ ter imetnik mednarodnih certifikatov s področja informacijske varnosti. Delak, ki je na Računskem sodišču zaposlen kot svetovalec za revizijsko statistiko in izvaja revizije smotrnosti poslovanja, vezane na informacijske sisteme, je udeležence najprej spomnil na kibernetske napade v Sloveniji in v tujini (že od leta 1988 dalje).

Nato je spregovoril o definicijah kibernetske varnosti, o možnih grožnjah kibernetski varnosti in o revidiranju kibernetske varnosti. »Predstavil je dve reviziji kibernetske varnosti, ki ju je Računsko sodišče Republike Slovenije izvedlo v letih 2019 do 2021 (Učinkovitost zagotavljanja kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji in Učinkovitost upravljanja kibernetske varnosti za področje kritične infrastrukture v ELES).

Predstavil je tudi sodila, uporabljena pri revidiranju kibernetske varnosti, ter izkušnje in ugotovitve opravljenih revizij, udeležencem pa je dal tudi nekaj dragocenih nasvetov v zvezi z revidiranjem kibernetske varnosti,« so sporočili Urada RS za nadzor proračuna. Izjemno pomemben pa je bil zaključni del predavanja, kjer so bili predstavljeni praktični vidiki  kibernetskih groženj, ki so v zadnjih letih že postale nekaj vsakdanjega.

Sicer v Sloveniji doslej še ni bil zabeležen večji kibernetski napad s hujšimi posledicami, kar pa so označili kot srečno naključje. Slovenska kritična infrastruktura je namreč na različnih stopnjah zaščite in varnosti, zato je nujno potrebno redno izvajati revidiranje kritične infrastrukture ter glede kibernetskih nevarnosti tudi nenehno ozaveščati zaposlene oziroma kar vse prebivalstvo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.