Naslovnica Svet & EU Milijarda evrov za Afganistance, 60.000 vozovnic za mlade iz EU

Milijarda evrov za Afganistance, 60.000 vozovnic za mlade iz EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije sta ta teden prišli dve novici. Za Afganistan in begunce iz te nesrečne države so predvideli milijardo evrov pomoči, za mlade Evropejce pa 60.000 brezplačnih železniških vozovnic.
Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen (foto: FB Council of the European Union)

Od danes se mladi Evropejci v starosti od 18 do 20 let lahko potegujejo za 60.000 brezplačnih železniških vozovnic, ki so jih na Evropski komisiji predvideli zanje v okviru pobude DiscoverEU. Lani se je sicer zgodba o brezplačnem potovanju mladih po državah članicah EU močno zapletla in sicer zaradi izbruha pandemije koronavirusa, odslej pa bodo vsem potnikom na voljo prilagodljive rezervacije na podlagi nove mobilne vozovnice.

Mladi si bodo tako lahko brezplačno in brezskrbno ogledali EU, medtem ko mnoge evropske politike in humanitarce skrbi, kaj bo z Afganistanom. Ta država namreč razen izvoza derivatov maka, kot sta opij in morfij (iz katerega delajo tudi heroin) ter najdišč litija (ki ga je zaradi pomanjkanja infrastrukture težko izkopati in še težje izvoziti), nima nobenega omembe vrednega vira prihodkov. Večina prebivalstva je bila še pred prihodom talibanov na oblast že na pragu preživetja.

Afganistan, kjer so na primer talibani deklicam prepovedali obiskovanje srednjih šol, bi tako še naprej moral živeti predvsem od pomoči mednarodne skupnosti. Sploh so trenutno razmere zaskrbljujoče, ker se hitro bliža zima. O vsem tem je bilo včeraj govora na izrednem zasedanju skupine G20 o Afganistanu, ki je potekalo v spletni obliki. »Samo humanitarna pomoč ne bo zadostovala za preprečitev lakote in velike humanitarne krize.

Celotna razvojna pomoč EU Afganistanu ostaja zamrznjena. Pet meril, o katerih so se dogovorili zunanji ministri EU, ostaja v veljavi. Pred ponovnim razvojnim sodelovanjem jih je treba izpolniti,« so zapisali v sporočilu za javnost Komisije EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer napovedala, da bo za Afganistan, begunce in države gostiteljice večjega števila afganistanskih beguncev EU predvidela kar za milijardo evrov pomoči.

Vendar pa bodo pri tem evropski organi skrbno pazili, da bo šlo za pomoč, ki bo usmerjena neposredno k afganistanskemu prebivalstvu. Cilje je namreč preprečiti humanitarno katastrofo, ne pa legitimirati talibansko vlado. Za kakršno koli sodelovanje z afganistanskimi oblastmi bodo morale slednje precej več storiti glede spoštovanja osnovnih človekovih pravic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.