Naslovnica Gospodarstvo Luka Koper se pripravlja na prve tovore z Drugega tira

Luka Koper se pripravlja na prve tovore z Drugega tira

Avtor: Spletno Uredništvo
Z edinega slovenskega tovornega pristanišča Luke Koper so že prejšnji mesec sporočili, da so odkupili približno 10 % vsega materiala, ki nastaja ob kopanju predorov za projekt Drugi tir. Zemljino bodo v naslednjih dneh pričeli dovažati na območje Luke, kjer bo kasneje uporabljena predvsem za gradnjo novega kamionskega terminala, a tudi za druge potrebe.
Luka Koper se pospešeno pripravlja na prve tovore zemljine z gradnje Drugega tira (foto: Luka Koper/2TKD)

Z Luke Koper d.d. so že prejšnji mesec oznanili, da so od družbe Drugi tir Koper Divača (2TDK) so odkupili večjo količino zemljine, ki nastaja ob kopanju predorov nove železniške povezave. Izvajalci del pri gradnji drugega tira železniške proge Divača–Koper so namreč že začeli z izkopom prvih dveh predorov in sicer sta to predor T8 v Dekanih in predor T7 nad Osapsko dolino.

»Za izkopani material, pretežno fliš, ki ima status sekundarne surovine, je družba 2TDK objavila javni poziv za odkup. Luka Koper je material, gre za 180.000 kubičnih metrov oz. 10 % vse zemljine iz predorov, odkupila in si tako zagotovila pomemben gradbeni material za bodoče naložbe, predvsem na območju ankaranske Bonifike,« so pojasnili z Luke Koper in dodali, da bo s tem materialom zgrajen predobremenilni nasip za novi zunanji kamionski terminal.

Poleg tega bo izkopani fliš uporabljen bo tudi za utrjevanje površin t.i.’kaset’, kjer bodo v prihodnje skladiščeni avtomobili. Navoženi material bo moral sicer pred začetkom drugih del ležati nekaj mesecev, saj je ta prvi nanos ključen za stabilizacijo površine, na kateri bodo nato sledili drugi nanosi gradbenega materiala in tudi gradnja objektov. Te dni v Luki Koper pospešeno pripravljajo teren, kjer bo odložena zemljina.

Z dovažanjem fliša iz dekanskega in osapskega predora naj bi namreč na območje bodočega kamionskega terminala pričeli že v naslednjih dneh, vsekakor še pred koncem meseca oktobra.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.