Naslovnica Šport FIFA je objavila termine svetovnega prvenstva 2022 v Katarju

FIFA je objavila termine svetovnega prvenstva 2022 v Katarju

Avtor: Spletno Uredništvo

Jeseni leta 2022 bi moralo biti na sporedu prvo nogometno svetovno prvenstvo v arabskem svetu, natančneje v Katarju. Danes je Mednarodna nogometna zveza FIFA objavila termine tekem na prvenstvu, ki je že doslej sprožilo vrsto kritik in nasprotovanj. 

FIFA je objavila termine svetovnega prvenstva 2022 v Katarju

Stadion Khalifa v Dohi je eno od osmih prizorišč prihodnjega svrtovnega prvenstva (foto: fifa.com)

 

Svetovno nogometno prvenstvo, ki bi ga moral leta 2022 gostiti Katar, že od izbora države gostitelja vzbuja dvome. Najprej je bil sporen termin, saj svetovno prvenstvo nikoli ni bilo na vrsti novembra in decembra. To na primer pomeni, da bodo prihodnje leto v državah udeleženkah najbrž že okrog 20. oktobra prekinili ligaška tekmovanja, da bi se lahko reprezentance pripravile na nastope. Podobno velja tudi za Ligo prvakov in Ligo Europa, kjer najbrž še ni povsem jasno, kako naj bi sploh izpeljali sezono 2022-23.

Potem se je izkazalo, da naj bi bil sporen gostitelj SP, saj naj bi tudi Katar ob izboru gostiteljev leta 2010 do zmage prišel tudi prek podkupovanja funkcionarjev FIFE, kar je bilo tedaj ustaljena praksa.Katar se je leta 2017 znašel v težavah zaradi zavisti sosedov, saj so Saudova Arabija in Združeni arabski emirati po dolgem stopnjevanju diplomatskih napetosti uvedli ekonomsko blokado Katarja.

Nato so se oglasile tudi človekoljubne organizacije, ki so opozorile na nevzdržne razmere, v katerih delavci gradijo stadione in ostala prizorišča svetovnega prvenstva, nazadnje pa je letos vse skupaj še bolj zapletla pandemija koronavirusa. Kljub vsem tem težavam je danes Mednarodna nogometna zveza FIFA objavila urnik tekem svetovnega prvenstva 2022 (SP). Začetek SP bo 21. novembra  na stadionu Al Bayt, ki bo sprejel okrog 60.000 ljudi, veliki finale pa bo 18. decembra ob 18. uri na stadionu Lusail, ki se ponaša z 80.000 sedeži.

Prvi, skupinskem del tekmovanja bo trajal 12 dni, v katerih bodo vsak dan na sporedu 4 tekme. Prva tekma bo ob 13. uri po lokalnem času, v Sloveniji pa bo tedaj ura 11. Drugi termin bo ob 16. uri (ob 14. uri pri nas), tretji ob 19. uri (ob 17. uri v SLO) in zadnji termin ob 22. uri, ko bo v Sloveniji šele 20. ura. Tekme v tem zadnjem terminu, ki bi se v kasnejši fazi tekmovanja končale s podaljški in enajstmetrovkami, bi se torej po lokalnem času končale okrog 1. zjutraj. Tudi to je precej neobičajno. 

Svetovno prvenstvo se bo sicer po novem odigralo v 28 dneh. Skupinam navijačev pa ne bo treba letati naokrog, saj je vseh 8 stadionskih prizorišč svetovnega prvenstva med seboj oddaljeno manj kot 100 kilometrov in izjemno enostavno dosegljivih po cestah. Katarci so tudi obljubili, da bodo vsi stadioni klimatizirani. Vseh 32 reprezentanc naj bi imelo med tekmami dva ali tri dni počitka. Žreb skupin pa naj bi FIFA izpeljala šele konec marca ali v začetku aprila 2022, ko bo predvidoma znanih 30 od 32 finalistov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.