Naslovnica Slovenija Povečan obisk in virtualno odkrivanje Pirana

Povečan obisk in virtualno odkrivanje Pirana

Avtor: Spletno Uredništvo

 Medtem, ko je napočil čas ‘krompirjevih počitnic’ in so hoteli v piranski občini hoteli že lepo zasedeni, pa lahko turisti odslej odkrivajo Piran na inovativen način. Spoznavanje turističnega bisera je možno z brezplačno aplikacijo Nexto, ki na igriv način – preko nalog, izzivov in obogatene resničnosti – ustvarja novo izkušnjo vodenja po mestu.  

Benecanka znova rdeca 2Odkrivanje Pirana poteka skozi šest nalog, turisti pa se zabavajo še na druge načine (foto: TZ Portorož) 

Po zaslugi Turističnega združenja Portorož lahko obiskovalci že v času krompirjevih počitnic ‘Legende Pirana’ odkrivajo s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije Nexto. Ta obiskovalce postavi v vlogo aktivnih raziskovalcev Pirana, ki na različnih lokacijah odkrivajo znamenitosti, spoznavajo zgodovinske like, rešujejo uganke in se s pomočjo obogatene resničnosti zazrejo v preteklost.

Na voljo je šest izzivov oz. nalog: Vražji Tartini, Zlobni jeziki, Piranski ščit, Ogenj in voda, Vrata skozi zgodovino in Srce Pirana. Obiskovalci med poučnim sprehodom po mestu s pomočjo obogatene resničnosti ob Tartinijevem spomeniku zagledajo vražjega trilčka in poslušajo zvoke znamenite sonate, spoznajo zgodbo kamnite plošče z napisom “lasa pur dir” in Benečanke ter jo znova pobarvajo v rdečo. 

Hiša Benečanka je bila vrsto let rdeče barve, potem so se pristojni strokovnjaki odločili za belo, ki naj bi bila prvotna barva. Sicer se mnogim domačinom in obiskovalcem sedaj stavba zdi precej manj privlačna, a stroki in predpisom je bilo zadoščeno. 

Turisti spoznajo tudi zgodbo o sv. Juriju, ki je rešil mesto pred neurjem, kdaj je bil zgrajen piranski svetilnik, po komu so dobila ime Dolfinova vrata in kaj je bil razlog za zasutje mandrača. Z uspešnim reševanjem izzivov obiskovalci odklepajo virtualne spominke, 3d artefakte, ki jih lahko tudi doma občudujejo v obogateni resničnosti. Če rešijo vse izzive, jih v Turistično-informacijski pisarni v Piranu čaka majhna pozornost. Aplikacija je na voljo v štirih jezikovnih različicah.

»V Portorožu in Piranu si prizadevamo, da bi postali prepoznavna destinacija kulturnega turizma. Nexto platforma ponuja možnost, da zanimive vsebine predstavimo na sodoben in atraktiven način. Zgodbe Pirana smo spremenili v interaktivne igre, ki obiskovalce mesta – še posebej mlajše generacije – nagovorijo bolj kot klasična avdio vodenja. Prilagojena resničnost v Legendah Pirana je prva tovrstna predstavitev v Sloveniji,« pravi mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož, in dodaja, da je s pomočjo obogatene resničnosti vse mogoče, celo Benečanko lahko domačini in obiskovalci Pirana ponovno pobarvajo v rdečo.  

Nexto je razvila mlada ekipa razvijalcev, ki se navdušuje nad zmožnostmi, ki jih na področju kulturnega turizma in interpretacije dediščine prinaša sodobna tehnologija. Želijo si predvsem mlajšim generacijam približati pomen dediščine in na edinstven način predstaviti bogate zgodbe iz zgodovine.  

V času krompirjevih počitnic piranski hotelirji sicer napovedujejo okoli 90-odstotno zasedenost. Pričakujejo več slovenskih gostov, predvsem družin, ki v Portorožu in Piranu iščejo izbrano velnes ponudbo in lokalno kulinariko ter možnost preživljanja prostega časa v naravi, predvsem kolesarske in pohodniške poti.

Turistično združenje Portorož napoveduje večji obisk tudi v Krajinskih parkih Sečoveljske soline in Strunjan, Muzeju solinarstva in v piranskem Akvariju, Mediadomu ter Muzeju školjk, kjer imajo običajno v času jesenskih počitnic do štirikrat več obiskovalcev.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.