Naslovnica Svet & EU Potrošniki v EU bodo lažje dostopali do cenejše elektrike

Potrošniki v EU bodo lažje dostopali do cenejše elektrike

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden so v parlemanetu Evropske unije glasovali o novostih v zakonodaji, ki bodo potrošnikom olajšale nakup cenejše elektrike. Potrošniki bodo s sprejetjem novih predpisov lažje primerjali cene različnih ponudnikov elektrike in jih zamenjali, elektriko pa bodo lahko proizvajali celo sami. 

elektični števec

Potrošniki bodo spremljali cene na trgu ter se lažje odločili za zamenjavo dobavitelja elektrike (foto: Federico Candoni)

 

Potrošnikom in lokalnim skupnostim bodo nova evropska pravila, ki jih v tem času sprejema evropski parlament, omogočila, da se aktivno vključijo na trg električne energije. Elektriko bodo lahko trošili, jo sami proizvajali in prodajali na trgu. Potrošniki bodo ob tem dobili pravico, da hitreje in brez pribitkov zamenjajo svojega dobavitelja električne energije.

V primeru, da imajo z njim sklenjeno pogodbo za določen čas in jo želijo prekiniti pred iztekom roka, bodo pribitki omejeni. Preden potrošnik zamenja svojega dobavitelja, mora seveda poznati cene konkurence. V nekaterih državah EU se lahko potrošniki o cenah pozanimajo na posebnih spletnih straneh.

Poslanci zahtevajo, da morajo imeti vsi prebivalci EU dostop do vsaj enega takšnega orodja za primerjavo cen; ta orodja bi morala po mnenju poslancev izpolnjevati minimalne standarde. Potrošniki bodo imeli tudi pravico, da odpovedo novo pogodbo o dobavi elektrike, če so jo sklenili na spletu ali preko telefona.

Veliko ljudi tudi ne razume dobro postavk na svojih računih za elektriko, je pokazala študija Evropske komisije. Nova pravila zato ponudnikom električne energije nalagajo, da stroške na računu predstavijo v razumljivi obliki, so zapisali na spletni strani parlamenta EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.