Naslovnica Gospodarstvo Vrsta aktivnosti za razvoj območja med Snežnikom in Nanosom

Vrsta aktivnosti za razvoj območja med Snežnikom in Nanosom

Avtor: Spletno Uredništvo

V Lokalni akcijski skupini (LAS) med Snežnikom in Nanosom so te dni izjemno aktivni, čeprav jim nagaja sibirsko vreme. Skupina, ki je le ena izmed številnih sorodnih organizacij za razvoj slovenskega podeželja širom Slovenije, zbira prijave za številne nove projekte, pripravlja predstavitve in organizira delavnice. Vendar je obenem tudi na lastni koži občutila, kako izgleda, ko podeželski kraji ostanejo odrezani od sveta. 

snežnik 2Pot na Sviščake je znana po snežnih zametih, sicer je na vrhu Snežniškega pogorja prava zimska idila (foto: slotrip.si) 

 

Jutri bi morala na Sviščakih potekati predstavitev Turistične Zadruge Sviščaki, predstavitev projekta sodelovanja Razpršeni hoteli Slovenije, predstavitev turističnih možnosti za destinacijo Sviščaki in predstavitev delovanja LAS med Snežnikom in Nanosom. A so morali organizatorji iz Lokalne akcijske skupine med Snežnikom in Nanosom napovedano prireditev preložiti, saj je cesta do Sviščakov trenutno neprevozna.

Zaradi 160 cm višine snežne odeje, burje in zametov so na Sviščakih sibirske razmere, Cestno podjetje pa bo do sobote lahko plužilo le s plugom, ker je rolba pokvarjena, tako da je vožja do Sviščakov nemogoča, so sporočili z LAS.

Sicer so ta teden so v Krpanovem domu v Pivki člani LAS že izpeljali delavnico načrtovanja Užitnega in čutnega parka, ki jo bo Izvajal Inštitut za trajnostni razvoj. Načrtovanje predvideva inovativno ureditev javnih površin, med katerimi je tudi hrib pod Vilharjevim naseljem v Pivki.

V marcu načrtujejo dva zbora članstva – za LAS in DRPSN, kjer bodo potrdili poročila o delu in program dela LAS in DRPSN. Upravni odbor LAS je poročila že potrdil, sedaj so v obravnavi pri nadzornemu odboru, isti postopek teče tudi za UO društva. Ob sprejemanju poročil pa je zanimiva tudi informacija, da je UO LAS obravnaval predloge za izvajanje skupnih projektov vseh treh občin in jih bo v naslednjih dneh po pripravi končne vloge tudi potrdil. Gre za projekte 200 let Miroslava Vilharja, Ribolovni turizem in Razvoj lokalnih tržnic in povezovanje ponudnikov za prodajo lokalnih proizvodov. 

“Osnovna naloga društva je koordinacija in usmerjanje projektnih aktivnosti na podeželju, ki jih izvajajo različne osebe javnega in zasebnega sektorja, povezovanje kmetijske in nekmetijske dejavnosti ter skrb, da so projekti med seboj sprejemljivi, da se ne prekrivajo, ne podvajajo in da prerastejo v skupno sodelovanje, zasledujejo skupni interes,” so sicer zapisali v ustanovnih aktih LAS med Snežnikom in Nanosom. 

Upravni odbor LAS je na svoji zadnji seji potrdil objavo javnega poziva za izbor projektov za sofinanciranje iz SLR. Tretji javni poziv za izvajanje operacij Strategije lokalnega razvoja Lokalne akcijske skupine med Snežnikom in Nanosom je bil objavljen 19. februarja na spletni strani LAS, razpis pa bo odprt do 19. aprila 2018.

Predstavitev tega poziva za sofinanciranje projektov iz Strategije lokalnega razvoja LAS in vloge za prijavo na razpis bo izpeljana dvakrat. Prvič bo potekala v torek 28. februarja ob 17. uri v mali dvorani doma na Vidmu v Ilirski Bistrici, drugič pa v ponedeljek 5. marca ob 17. uri na Turistični kmetiji Malnarjevi v Slavini. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.