Naslovnica Magazin Posvet o zračni mobilnosti in kibernetskih grožnjah

Posvet o zračni mobilnosti in kibernetskih grožnjah

Avtor: Spletno Uredništvo
Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji, Ministrstvo za javno upravo, Slovensko-japonski poslovni svet in AV Living Lab so danes skupaj organizirali spletni dogodek ‘Družba 5.0’. V njem so Japonci najprej predstavili svoje dejavnosti glede mednarodnih kibernetskih groženj, nato pa so se udeleženci posvetili še urbani mobilnosti v zraku.
Hiromichi Matsushimo ob decembrski predaji poverilnega pisma (foto: FB Embassy of Japan in Slovenia)

Virtualni posvet ‘Družba 5.0’ so skupaj pripravili Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji, Ministrstvo za javno upravo, Slovensko-japonski poslovni svet in AV Living Lab. Prvi del dogodka je bil posvečen področju kibernetskih groženj v povezavi z geopolitiko. Japonska ima z zunanjepolitičnega zornega kota nerešene ozemeljske spore s Kitajsko in z Rusijo, poleg tega pa občasno prihaja do resnih napetosti tudi s Severno Korejo.

Japonska mora zaradi svojih sosedov nenehno prežati na zunanje kibernetske grožnje, saj pogosto ne gre za zasebne poskuse večjih ali manjših kriminalcev, ampak za dobro organizirano delo državnih ustanov. Japonski politolog prof. dr. Motohiro Tsuchiya, ki je obenem dekan Fakultete za upravljanje politik na Univerzi Keio v Tokiu, preučuje prav to področje uporabe kibernetske tehnologije v geopolitične namene.

Na drugi strani se tudi v Sloveniji dobro zavedamo nevarnosti, ki jo prestavljajo kibernetske grožnje, saj bo kibernetska varnost ena glavnih prednostnih nalog Slovenije v času predsedovanja Svetu EU. Pandemija je namreč še dodatno razkrila, kako veliko škodo lahko kibernetski napadi dejansko naredijo državam, konkretneje v gospodarstvu, demokratičnih procesih, kritični infrastrukturi in tudi na področju zdravstva.

»Prizadevamo si za odprt, varen in zaupanja vreden kibernetski prostor, utemeljen na mednarodnem pravu, ki omogoča ekonomsko rast, zagotavlja nacionalno varnost in spodbuja mednarodno stabilnost,« je dejal Minister za javno upravo RS Boštjan Koritnik, ki je poleg japonskega veleposlanika v RS Hiromichija Matsushimo tudi osebno nagovoril udeležence spletnega dogodka Družba 5.0.

V drugem delu dogodka pa je bilo govora o urbani mobilnosti v zraku. S trenutnimi trendi hitre urbanizacije mest namreč prihaja do zaostajanj na področju infrastrukture, zato ljudje po vsem svetu dnevno zapravijo ogromno časa v prometu. Na dogodku so zato posvetili prihodnosti in spregovorili o novostih v letalski industriji, o vesoljskih tehnologijah, o pametnih mestih prihodnosti ter o mestni zračni mobilnosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.