Naslovnica Kronika Preveč kršitev in premalo varnosti za otroke

Preveč kršitev in premalo varnosti za otroke

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je pravkar objavila rezultate akcije za povečanje varnosti v cestnem prometu, imenovane ‘Varnostni pas’. Med 8. in 14. marcem so policisti preverjali, ali se med vožnjo štirikolesnikov na slovenskih cestah uporabljajo varnostni pasovi, s posebnim poudarkom na varnosti otrok. Rezultati so zaskrbljujoči.
Preveč kršitev in premalo varnosti za otroke

Policija je glede varnostnih pasov tokrat zaznala presenetljivo veliko kršitev (foto: policija.si)

Policija je drugi teden v mesecu marcu izpeljala vseslovensko akcijo za povečanje varnosti na cestah in sicer so se lotili množičnega preverjanja, kako je z uporabo varnostnih pasov. V akciji ‘Varnostni pas’ so policisti preverjali uporabo varnostnih pasov pri voznikih, vseh morebitnih sopotnikih (na sprednjih in zadnjih sedežih) in še posebej pravilno uporabo zadrževalnih sistemov za otroke.

Med trajanjem akcije so našteli kar 2246 kršitev, pri čemer so kršitelje v 453 primerih samo opozorili, v preostalih 1793 primerih pa so jih tudi kaznovali. Glede otrok so med celotno akcijo zaznali 152 kršitev – v 123 primerih med otroci vožnjo niso bili pripeti v ustreznih zadrževalnih sistemih, v 29 primerih pa je bilo ugotovljeno, da otroci niso uporabljali varnostnega pasu.

Ob tem so policisti skupaj z Javno agencijo RS za varnost v prometu, ki je prav tako sodelovala v akciji, navedli še nekaj pomembnih dejstev. Spomnili so, da ljudje še vedno pogosto umirajo v prometnih nesrečah, ki bi jih preživeli, če bi bili privezani. Prav tako so ponovili, da je učinkovit le pravilno zapet varnostni pas, zato je pri zapenjanju potrebno izprazniti žepe v vrhnjih delih oblačil ter preveriti, ali je varnostni pas poravnan in nameščen povsem tesno ob telesu.

Pri tem se ponuja zanimiva statistična analiza. Ker je bila v času trajanja akcije v veljavi tudi policijska ura, tako da ponoči na slovenskih cestah praktično ni bilo vozil, je povprečje ugotovljenih kršitev zaskrbljujoče. Izračuni namreč kažejo, da so policisti med svojim delom v tednu trajanja akcije med 6. uro in 21. uro zaznali novo kršitev približno vsake tri minute.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.