Naslovnica Svet & EU Nov digitalni zeleni certifikat za potovanja po EU

Nov digitalni zeleni certifikat za potovanja po EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj predlagala pričetek uporabe novega digitalnega certifikata, ki bo olajšal varno prosto gibanje znotraj EU med pandemijo COVID-19. Digitalno ‘zeleno spričevalo’ bo dokaz, da je bila oseba cepljena proti COVID-19, da je prejela negativni rezultat testa, ali pa, da je že prebolela okužbo.
Nov digitalni zeleni certifikat za potovanja po EU

Z novim potrdilom se mudi, ker bi ga radi dali v uporabo  že ob pričetku poletja (foto:SJ)

Evropska komisija je pravkar izoblikovala predlog o pričetku uporabe novega digitalnega dokumenta, ki naj bi vsem Evropejcem olajšal gibanje znotraj EU, dokler pandemije ne bo konec. Novost bo na voljo brezplačno in sicer v digitalni ali v papirni obliki, glede na vse aktualne zaplete glede cepljenja pa bo novo digitalno zeleno potrdilo verjetno uporabno še celo vrsto let.

Sicer bo nov dokument vključeval kodo QR za zagotovitev varnosti in verodostojnosti digitalnega potrdila . Evropska komisija bo zagotovila skladnost in preverjanje vseh potrdil po vsej EU ter podprla države članice glede tehnične priprave potrdil. “Z digitalnim zelenim certifikatom uporabljamo evropski pristop, s katerim bomo državljanom EU in njihovim družinskim članom to poletje omogočili varno in minimalno potovanje.

Digitalno zeleno potrdilo ne bo predpogoj za prosto gibanje in na noben način ne bo diskriminiralo. Skupni pristop EU nam ne bo le pomagal postopoma obnoviti prostega pretoka znotraj EU in se izogniti razdrobljenosti. To je tudi priložnost, da vplivamo na svetovne standarde in vodimo z zgledom, ki temelji na naših evropskih vrednotah, kot je zaščita podatkov,” je pojasnil pooblaščenec za pravosodje pri Komisiji EU Didier Reynders.

Novo potrdilo bo veljalo v vseh državah članicah EU in predvidoma tudi za Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico. Potrdila pa bodo najbrž morali izdati vsem državljanom EU in njihovim družinskim članom, ne glede na državljanstvo, ter tudi državljanom tretjih držav, ki živijo v EU, vendar nimajo državljanstva katere od držav EU. S Komisije EU zagotavljajo, da bo sistem digitalnih zelenih potrdil le začasen ukrep, ki bo veljal do konca pandemije.

Sedaj sta na potezi Evropski parlament in Svet EU, ki morata predlog o digitalnem zelenem potrdilu sprejeti po hitrem postopku. Želja je namreč ta, da bi potrdilo začeli deliti še pred poletjem in tako pomagali k reševanju turistične industrije, ki je že lani doživela katastrofalen udarec.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.