Naslovnica Svet & EU Poslanci pozdravljajo pomanjkljiv začasen sporazum, Brexita še ni konec

Poslanci pozdravljajo pomanjkljiv začasen sporazum, Brexita še ni konec

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci Evropskega parlamenta so na prvem sestanku pozdravili sveži, sicer le začasni gospodarsko-politični sporazum med EU in Združenim kraljestvom. Vztrajajo pa pri strogem nadzoru dogovorjenega in imajo še marsikateri drugi pomislek, kar napoveduje še dolgo ‘usklajevalno’ pomlad.

 Poslanci pozdravljajo pomanjkljiv začasen sporazum Brexita še ni konec

Poslanci trdijo tudi, da se britanski premier Boris Johnson ni držal marsičega, kar je sam obljubljal le nekaj mesecev prej (foto: commons.wikimedia.org)

 

Poslanci Parlamenta EU, ki so zadolženi za zunanje zadeve, in tisti, ki skrbijo za trgovino, so na prvem januarskem srečanju pozdravili novi sporazum med Evropsko unijo (EU) in Združenim kraljestvom (ZK). Glede dogovora, ki so ga lani decembra dosegli pogajalci, pa so zahtevali tudi določena nadzorna pooblastila in temeljit dostop do informacij. Začasni dogovor, ki je boljši kot nič, so sicer označili za ‘krhkega’ ter izrazili še nekaj pomislekov.

»Obžalovali so, da številni vidiki, vključno s programom Erasmus, zunanjo politiko, varnostnim in obrambnim sodelovanjem, niso bili vključeni v pogajanja o prihodnjem partnerstvu. Nekateri so izrazili zaskrbljenost glede prihodnosti okoljskih standardov, saj novi sistem za trgovanje z emisijami v Združenem kraljestvu deluje šele od 1. januarja, ne da bi bilo jasno, kako ga povezati z evropskim,« so s Parlamenta EU sporočili po zasedanju.

Novi sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in ZK se je začel začasno uporabljati s 1. januarjem, za trajni začetek veljavnosti pa bo potrebno še dodatno soglasje evropskega parlamenta. Odbora za zunanjo politiko in trgovino pri Evropskem parlamantu bosta predvidoma kmalu glasovala o predlogu soglasja, da se nato omogoči glasovanje na plenarnem zasedanju še pred koncem uporabe začasnega sporazuma.

»Poleg plenarnega glasovanja bo Parlament glasoval tudi o spremni resoluciji, ki so jo pripravile politične skupine v Koordinacijski skupini Združenega kraljestva in Konferenci predsednikov,« so še dodali v izjavi za javnost. Brexita torej ‘de facto’ še ni konec – pogajanja, usklajevanja in glasovanja si bodo najbrž sledila še nekaj mesecev. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.