Naslovnica Svet & EU Poslanci Evropskega parlamenta so pozvali k sankcijam proti Turčiji

Poslanci Evropskega parlamenta so pozvali k sankcijam proti Turčiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci Evropskega parlamenta so včeraj končno pozvali k sankcijam proti Turčiji. Pa ne zaradi ilegalnih turških poskusov črpanja nafte v vzhodnem delu Sredozemlja, na zaradi aktivne vloge Turčije v vojnah v Nagornem Karabahu, Siriji in Libiji ali vojaških vpadov v Irak. Tokrat so Turki povsem po nepotrebnem eskalirali položaj v kraju Varoša na Cipru.

Poslanci Evropskega parlamenta so pozvali k sankcijam proti TurčijiPredmestje Famaguste Varoša se nahaja na idealni lokaciji ob morju, a je zapuščeno že od leta 1974 (foto: Adam Jones/commons.wikimedia.org)

 

Od prihoda predsednika Erdogana na oblast se Turčija vedno bolj distancira od evropskih vrednot in standardov, odnosi med EU in Turčijo pa so na najnižjem nivoju v zgodovini, so včeraj izjavili poslanci Evropskega parlamenta. Poudarili so tudi, da nezakonite in enostranske turške vojaške akcije v vzhodnem Sredozemlju kršijo suverenost držav članic Evropske unije Grčije in Cipra.

Evropski poslanci so se dotaknili še neposredne podpore Turčije Azerbajdžanu v svežem konfliktu v Nagornem Karabahu, pa tudi turškemu vojaškemu posredovanju v Libiji in Siriji. Predvsem pa so se tokrat posvetili dogajanju na Cipru, kjer so se turške okupacijske sile odločile, da prekršijo Resolucijo Varnostnega sveta OZN iz leta 1984 in v zapuščeno grško naselje Varoša začnejo naseljevati turško prebivalstvo

Turška vojska je Varošo, ki je pravzaprav predmestje oz. mestna četrt nekoč najpomembnejše ciprske luke Famaguste, ogradila takoj po invaziji na Ciper leta 1974. Ciprski Grki, ki so tedaj pobegnili iz Varoše, se niso smeli vrniti. Nato so Turki prepovedali vsak vstop v naselje, ki je kmalu postalo mesto duhov. Pred kratkim pa so se Turki odločili, da bodo kraj spet odprli in ga poselili s Turki.

S tem so prekršili Resolucijo Varnostnega sveta OZN 550, kjer so se zavezali, da ne bodo spreminjali demografskega ravnovesja na zasedenem delu otoka. Zato so poslanci Parlamanta EU s 631 glasovi za, 3 proti in 59 vzdržanimi glasovi, včeraj obsodili nezakonite dejavnosti Turčijie in zahtevali sankcije EU. »Evropski poslanci poudarjajo, da je trajnostno rešitev za ponovno združitev otoka Ciper in njegovih prebivalcev mogoče najti le z dialogom, diplomacijo in pogajanji.

Evropski svet pozivajo, naj ohrani svoje enotno stališče do nezakonitih dejanj Turčije in kot odziv uvede ostre sankcije,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.