Naslovnica Slovenija Gradbena inšpekcija je odkrila presenetljivo veliko nepravilnosti

Gradbena inšpekcija je odkrila presenetljivo veliko nepravilnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Gradbena inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP) je med 4. februarjem in 1. oktobrom letošnjega leta preverjala javne objekte in prostore. Odkrila je presenetljivo veliko objektov, za katere niso pridobljena ustrezna dovoljenja za gradnjo ali uporabo.

Gradbena inšpekcija je odkrila presenetljivo veliko nepravilnostiPrizor cerkve in šole iz Zagorja ob Savi je le simboličen, saj podrobnih podatkov o lokacijah niso razkrili (foto: romanm/commons.wikimedia.org)

 

Gradbena inšpekcija Inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP) je v večmesečni akciji opravljala nadzore glede gradenj in tudi uporabe javnih objektov oziroma prostorov, ki so namenjeni javni rabi, kot so šole, vrtci, bolnišnice, javne institucije, kopališča…. Med postopki je Gradbena inšpekcija posebej preverjala spoštovanje Zakona o izenačevanju možnosti invalidov.

Pri tem je odkrila številne primere, ko niso pridobljena ustrezna dovoljenja za gradnjo ali uporabo. To je presenetljivo, saj gre za področje javnih objektov, kjer so gradbeni predpisi kristalno jasni. Sicer je 31 gradbenih inšpektorjev med nadzorom opravilo 125 inšpekcijskih obiskov in zaradi ugotovljenih nepravilnosti uvedlo 88 upravnih inšpekcijskih postopkov ter tudi 2 prekrškovna postopka.

»Do 10. novembra je bilo od skupno 88 uvedenih inšpekcijskih postopkov odločeno v 46. zadevah, znotraj katerih je bilo odkritih kar 12 objektov, ki se uporabljajo brez predpisanih uporabnih dovoljenj. Ker v 47,7% obravnavanih zadev ugotovitveni postopek še poteka, je za pričakovati, da bi lahko bil odstotek ugotovljenih objektov, ki se uporabljajo brez ustreznih uporabnih dovoljenj, po dokončanju vseh upravnih zadev še bistveno višji,« so pojasnili z IRSOP.

Na koncu je bilo skupno izdanih 16 inšpekcijskih odločb, od tega 12 odločb o prepovedi uporabe objektov zaradi neskladne uporabe le-teh (4 poslovni objekti, 2 gostinska obrata, 2 objekta za kratkotrajno nastanitev oz. začasno bivanje, 2 industrijska objekta ter premostitveni objekt in zidanica).Odkrita sta bila dva nelegalna objekta, ki bosta odstranjena, izdani dve odločbi za odpravo pomanjkljivosti glede Zakona o izenačevanju možnosti invalidov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.