Naslovnica Svet & EU Poskus umora vohuna: ‘sovjetski recept’, a v čigavi izvedbi?

Poskus umora vohuna: ‘sovjetski recept’, a v čigavi izvedbi?

Avtor: Spletno Uredništvo

Svetovno javnost zadnje dni buri poskus umora nekdanjega ruskega vohuna, ki se je zgodil v Angliji. 66 letni Sergej Skripal, njegova hči Julija in policist, ki je jima je prvi pomagal, so končali v bolnišnici in naj bi bili še vedno v kritičnem stanju..

litvinenko

Leta 2006 je Aleksander Litvinenko umrl v groznih mukah, potem ko je spil skodelico radioaktivnega čaja (foto: youtube.com)

 

Pred dnevi so prebivalci mesteca Salisbury na jugozahodu Anglije poklicali policiste, češ da je moškemu in ženski na klopi v parku slabo. Kasneje se je izkazalo, da sta bila nekdanji državljan Rusije Sergej Skirpal in njegova hči žrtve zastrupitve z izjemno redkim živčnim strupom.

Oba sta takoj pristala v bolnišnici, kjer sta v še danes kritičnem stanju, najbrž sta oba še vedno v komi. V bolnišnici pa je končal tudi policist, ki jima je prvi nudil pomoč. Tudi stanje slednjega je še vedno resno, a nekoliko boljše od stanja nedanjega vohuna in njegove hčere, saj so ga že premestili iz intenzivne nege v ‘navaden’ oddelek.

Angleški preiskovalci danes odkrito govorijo sumu, da je bil pri poskusu umora uporabljen zelo redek živčni strup, pri tem pa vneto preiskujejo zadnje tri lokacije, na katerih sta bili prvotni žrtvi pred zastrupitvijo. Sumi o motivu in avtorju zločina so takoj padli na Rusijo, čeprav zaenkrat ni prav nikakršnih dokazov o vpletenosti uradne Moskve.

Ruski državljan Sergej Skripal je namreč v preteklosti vohunil za zahodne države, dokler ga niso Rusi odkrili, aretirali in mu sodili. V Veliki Britaniji se nahaja od leta 2010, ko so ga ruske oblasti izpustile v sklopu zamenjave za skupino ruskih vohunov, ki jih je pred tem aretirala ameriška FBI.

Sicer so bili že v obdobju hladne vojne prav sovjetske tajne službe, predhodnice ruskih, znane po uporabi strupov. Poleg tega je leta 2006 v Angliji umrl drugi nekdanji ruski agent Aleksander Litvinenko, ki so mu v čaj podtaknili radioaktivni Polonij. Tudi ta umor je kazal na rusko vpletenost, a je Moskva to vseskozi zanikala.

Trenutno so tri  najbolj verjetne teorije o storilcih zločina v Salisburyu naslednje: ali gre za delo nekoga, ki bi rad naprtil krivdo Rusom, ali gre za osebno maščevanje drugega agenta, ali da so dejansko vpletene ruske tajne službe.

Angleške oblasti so seveda besne in bodo opravile zelo temeljito preiskavo, saj je Skripal  ob zamenjavi dobil britanski azil. Nobena država pa na svojem ozemlju ne bo dopustila umorov z mednarodnim političnim ozadjem.

  

  

  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.