Naslovnica Trendi Posebne zgodbe v oktobru o posvojitvah in o disleksiji

Posebne zgodbe v oktobru o posvojitvah in o disleksiji

Avtor: Spletno Uredništvo

TV SLO 1 bo naslednji dve sredi v oktobru predvajala dve novi oddaji iz dokumentarne serije ‘Posebne zgodbe’. Prvo oddajo so poimenovali ‘Posvojeni’, drugo pa ‘Disleksija’. Prav posebni gostje bodo v oddajah delili svoje izkušnje s področja posvojitev oziroma premagovanja disleksije.

 Posebne zgodbe v oktobru o posvojitvah in o disleksiji

Rdeča nit obeh oddaj bo ljubezen do bližnjega in nudenje pomoči tistim, ki jo močno potrebujejo (foto: SOJ RTV SLO)

 

Služba za obveščanje javnosti RTV Slovenija je napovedala, da bo TV SLO 1 prihodnjo sredo, 14. oktobra, ob 17.30 predvajala prvo oddajo iz dokumentarne serije ‘Posebne zgodbe’. Prvi dokumentarni film so poimenovali ‘Posvojeni’, govora pa bo o različnih zornih kotih problematike posvojitev otrok. Večina posvojencev namreč odrašča v ljubečem okolju, nekateri pa žal nimajo te sreče.

»Zgodbe Mojce, Alekseja, Tiaga, Žige, Žani Luise in Dilsi so vsaka zase posebna, skupaj pa ponujajo razmislek o posameznikovi identiteti, koreninah, zamerah in odpuščanju, strahu pred zapustitvijo, težavah in rešitvah, družini in starševski ljubezni,« sporočajo s TV SLO in dodajajo, da bodo ozadja zgodb analizirali strokovnjaki, kot sta specialistka klinično-psihološkega svetovanja Nataša Banko in psihologinja Brigita Žugman, strokovna delavka za posvojitve pri CSD Ljubljana.

Teden dni pozneje bo v sredo 21. oktobra na vrsti še druga oddaja, ki so jo naslovili ‘Disleksija’. Ta bolezen oz. motnja, ki je marsikdo premalo pozna, ne pomeni samo težav pri branju, pisanju ali matematiki, temveč se lahko kaže tudi pri koordinaciji, ravnotežju, zbranosti… O posmehovanju, podcenjevanju, premagovanju težav in uspehih bodo spregovorili Klara, brata Vid in Uroš ter tudi znani slovenski igralec Gojmir Lešnjak – Gojc.

»Gojc se je za študij slovenščine, knjižničarstva in pozneje tudi za igralski poklic odločil iz kljubovanja disleksiji oziroma kompleksom, ki jih je v otroštvu imel zaradi nerazumevajoče učiteljice,« so ob tej priložnosti razkrili s TV SLO 1. O disleksiji in o življenju s to motnjo pa bosta svoje strokovne izkušnje delili tudi klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin in dr. Marko Kalan, profesor defektologije.

Za razbijanje stigme glede disleksije pa velja omeniti nekaj slavnih oseb, ki so jo imeli in bili kljub temu vrhunski na zelo različnih podočjih – Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Agatha Christie, Ernest Hemingway, Mark Twain, Walt Disney, Whoopi Goldberg, Michael Jordan, Steve Jobs…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.