Naslovnica Svet & EU Pomoč za nesrečno Indonezijo

Pomoč za nesrečno Indonezijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenija se je v zadnjih dneh odzvala na poziv Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in za Indonezijo namenila pomoč v višni  50.000 evrov. A bo to le kaplja v morje, poleg tega pa se katastrofe v Indoneziji vrstijo že tisoče let.  

indoezija 2Vsak denar bo nesrečni Indoneziji prišel prav, pa čeprav se 50.000 evrov res ne zdi veliko (foto: IFRC/mzz.gov.si)

 

Indonezija je država, ki je v zadnjih mesecih doživala celo vrsto naravnih katastrof. Otok Sulavesi je že 28. septembra 2018 prizadel močan potres, ki so mu sledili cunami, zemeljski plazovi ter likvifakcija ali utekočinjenje tal. Življenje je izgubilo 2.096 ljudi, okoli 4.400 jih je utrpelo resne poškodbe, preko 1.300 pa jih bo verjetno za vedno ostalo pogrešanih. Potres je povzročil tudi ogromno gmotno škodo.

Poškodovanih ali uničenih je bilo okoli 68 tisoč hiš, brez strehe nad glavo je ostalo preko 200 tisoč ljudi. Uničene so bile bolnice, šole, mošeje, trgovine ter ceste. Večina razseljenih danes biva v uradnih taboriščih, še vedno pa jih veliko zatočišče išče v improviziranih naseljih. V vseh začasnih naseljih obstajajo večje ali manjše težave z dostopom do pitne vode in do sanitarne ureditve, kar predstavlja veliko nevarnost za izbruh nalezljivih bolezni.

Indonezijske oblasti so sprejele materialno pomoč, zaprosile pa so tudi za finančne donacije tujih vlad lokalnim organizacijam ali organizacijam, ki sodelujejo z lokalnimi partnerji, predvsem tistim, ki sodelujejo z indonezijskim Rdečim križem. Slovenija se je odzvala na poziv Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in Indoneziji namenila humanitarni prispevek v višini 50.000 EUR.

Indonezijo je v soboto 22. decembra 2018 ponovno prizadel potres, ki mu je sledil cunami. Za posledicami zadnje katastrofe in kolapsa večjega dela vulkana Anak Krakatau v morje je umrlo več kot 400 ljudi, 1.500 je bilo močno poškodovanih, preko 140 pa jih še pogrešajo. Ob tem je potrebno še posebej omeniti nadaljevaje izbruha vulkana Anak Krakatau.

To ime namreč pomeni otrok Krakatava. Krakatau je bil nekdanji vulkan, ki je na istem mestu leta leta 1883 eksplodiral s silo približno 200 megaton TNT-ja. To je približno 13.000 atomskih bomb, po moči enakih tisti v Hirošimi. Sicer je prav vulkanska ativnost na tem območju leta v 5. ali 6. stoletju n. št. (zgodovinski in geološki podatki se razlikujejo) razdelila prej enotni velikanski indonezijski otok na Javo in Sumatro. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.