Naslovnica Gospodarstvo Nemčija ostaja prva trgovska partnerica Slovenije

Nemčija ostaja prva trgovska partnerica Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Statističnem uradu Republike Slovenije nadaljujejo s pregledom svojih najbolj zanimivih objav v lanskem letu. Podatki so sicer še iz leta 2017, ko je na primer  Slovenija izvozila največ blaga v Nemčijo in ga od tam tudi največ uvozila. Polega tega pa smo leta 2017 v Sloveniji zabeležili 1,7-odstotno inflacijo.

Vw 3V trgovanju med Nemčijo in Slovenijo so avtomobili najbolj vroča roba (foto: maxpixel.net)

 

Slovenija je v 2017 vrednostno izvozila največ blaga v Nemčijo – 20,2 % vrednosti celotnega izvoza blaga, potem v Italijo – 11,5 %, na Hrvaško – 8,0 %, v Avstrijo – 7,7 % in v Francijo – 5,6 %. Iz istih držav je vrednostno gledano tudi največ blaga uvozila – iz Nemčije 19,0 % celotnega uvoza blaga, iz Italije 15,7 %, iz Avstrije 10,6 %, iz Hrvaške 5,5 % ter iz Francije 4,3 %.

S Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so spročili še, da so največji delež k skupnemu izvozu v letu 2017 prispevala cestna vozila. Sledil je izvoz proizvodov iz skupine električni stroji in naprave. Podobno kot zgoraj je tudi k skupnemu uvozu največ prispeval uvoz cestnih vozil, na drugem mestu pa je bil uvoz električnih strojev in naprav. 

SURS je poudaril še podatke o inflaciji v Sloveniji. Inflacija, ki se v pri nas meri z indeksom cen življenjskih potrebščin (ICŽP), je bila v letu 2017 1,7-odstotna. Blago se je v enem letu podražilo za 1,9 %, storitve pa za 1,3. V 2017 so se v povprečju najbolj podražili izdelki in storitve v skupini izobraževanje (za 3,7 %) in v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (za 3,6 %).

Predlani pa so se v povprečju pocenili samo izdelki in storitve v skupini komunikacije in sicer za 2,3 %.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.