Naslovnica Svet & EU Pomoč raziskovalcem prek certifikata MSCA za odličnost

Pomoč raziskovalcem prek certifikata MSCA za odličnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je kar 2885 raziskovalcem pravkar podelila certifikate ‘Marie Skłodowska-Curie’ (MSCA) za odličnost. Gre za izjemno kakovostne raziskovalne projekte, ki pa jim letos bila dodeljena individualna štipendija Marie Skłodowske-Curie, zato so se odločili, da jih podprejo na drugačen način.
Pomoč raziskovalcem prek certifikata MSCA za odličnost

Pri Komisiji EU so našli način, kako bolje pomagati raziskovalcem (foto: pixy.org)

Razpisi za individualne štipendije za leto 2020 so v okviru ukrepov, ki so poimenovani po slavni znanstvenici Mariji Skłodowski-Curie, k sodelovanju privabili rekordnih 11.382 predlogov. Ker jih je bilo moč iz obstoječih sredstev neposredno financirati le 1630, kakovostnih zamisli pa je bilo precej več, so se pri Evropski komisiji odločili pomagati na drug način. 2885 raziskovalcem so tako podelili certifikat odličnosti ‘Marie Skłodowska-Curie’ (MSCA).

Ta posebni pečat, ki je pravzaprav potrdilo o izjemno visoki stopnji kakovosti, so prejeli predlogi projektov, ki so v postopku ocenjevanja dosegli vsaj 85 %, vendar jih nato ni bilo mogoče financirati. Prejemniki pečata pa bodo sedaj lahko dobili dostop do drugih oblik financiranja – iz regionalnih, nacionalnih ali institucionalnih virov. »Raziskovanje je več kot le služba, to je poklic.

Vidim predanost vseh raziskovalcev, ki se prijavijo, in s tem pečatom odličnosti bodo imeli dostop do večje finančne podpore za svoje projekte. Želim jim vse najboljše v karieri. V ponos Evropske unije je, da ima tako globok raziskovalni talent,« je ob tem dejala Marija Gabriel, komisarka EU za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino.

Sicer je doslej le 12 držav EU že vzpostavilo sheme financiranja za podporo imetnikom pečata odličnosti, vendar pa je med njimi tudi Slovenija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.