Naslovnica Slovenija Spomnili so se na generala Maistra in na NATO

Spomnili so se na generala Maistra in na NATO

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes so državne strukture v Sloveniji obeležile dve pomembni obletnici. Ministrstvo za obrambo se je spomnilo na 147 obletnico rojstva generala in slovenskega domoljuba Rudolfa Maistra, Ministrstvo za zunanje zadeve pa na 17 let članstva Slovenije v zvezi NATO.
Spomnili so se na generala Maistra in na NATO

Kip generala Maistra pred Ministrstvom za obrambo (foto: Tadej Krese/GŠSV)

Z Ministrstva za obrambo RS (MO) so spomnili, da se je pred 147 leti v Kamniku rodil znani general in velik slovenski domoljub Rudolf Maister. Slednji je ostal zapisan v zgodovino slovenskega naroda, ko je ob koncu prve svetovne 23. novembra 1918 razorožil nemško varnostno stražo in zasedel mesto Maribor. S tem je omogočil, da je Spodnja Štajerska ostala slovenska, nakar je leta 1919 aktivno sodeloval tudi pri osvobajanju Koroške.

»V obrambnem resorju smo ponosni na vojaškega strateškega voditelja, ki je slovenskemu narodu v prelomnem trenutku z odločnim prevzemom oblasti pribojeval velik del narodnostnega ozemlja, in sicer Maribor in Dravsko dolino, v trajno posest. Tega ne bi mogel uspešno narediti, če ob sebi ne bi imel motiviranih in ustrezno opremljenih borcev. Brez generala Maistra in njegovih borcev bi ostali brez pomembnega dela Slovenije,« pravijo na MO.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve pa so se pomnili, da je na današnji dan pred 17 leti Slovenija postala polnopravna članica zveze Nato, zato so pred zunanjim ministrstvom slavnostno dvignil zastavo Nata. Svečanemu dvigu sta prisostvovala Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in  prvi stalni predstavnik Republike Slovenije pri Severnoatlantskem svetu veleposlanik Matjaž Šinkovec.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.