Naslovnica Svet & EU Pomembno zasedanje Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve

Pomembno zasedanje Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve

Avtor: Spletno Uredništvo
Pariz bo jutri in pojutrišnjem gostil sicer neformalno, a zelo pomembno zasedanje Sveta EU za področje ekonomskih in finančne zadev – ECOFIN. Pristojnim ministrom držav članic EU se bodo na delovnih sejah pridružili tudi guvernerji njihovih centralnih bank, na dvodnevnem zasedanju pa bodo sodelovali tudi vrhovi Komisije EU, Evropske centralne banke in Evropske investicijske banke.
Pomembno zasedanje Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve

Predsedujoča Svetu EU Francija zadnje tedne gosti vrsto vrhunskih sestankov za različna področja, ki se tičejo vseh držav članic in povezanih struktur EU (foto: FB Présidence française du Conseil de l’Union européenne)

Bruno Le Maire, francoski minister za gospodarstvo, finance in oživitev gospodarstva, bo jutri in pojutrišnjem v okviru  predsedovanja Francije Svetu EU gostil neformalno srečanje Sveta za gospodarske in finančne zadeve (ECOFIN). Udeleženci tega vrha bodo največ časa posvetili razpravi o gospodarski rasti v obdobju po pandemiji, kako povečati potencial rasti Evrope ter o tem, kako zgraditi bolj zeleno, bolj konkurenčno in bolj odporno gospodarstvo v EU.

Ob vseh ministrih držav članic EU za gospodarske in finančne zadeve se bo sestanku pridružilo 27 guvernerjev nacionalnih centralnih bank, sodelovali pa bodo tudi predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, evropska komisarja Paolo Gentiloni in Mairead McGuinness ter predsednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer.

»Kakšen model rasti želimo za jutrišnjo Evropo? Kako lahko ohranimo svojo neodvisnost in še naprej tekmujemo z velikimi svetovnimi tekmeci, kot sta Kitajska in Združene države? V katere sektorje bi morali vlagati? Ta in druga vprašanja bodo obravnavana na neformalnem srečanju ECOFIN,« so napovedali francoski gostitelji srečanja. Glede aktualnega dogajanja v Ukrajini se bodo zagotovo dotaknili tudi globalnih ekonomskih posledic spopadov.

Zasedanje bo razdeljeno v 4 tematske sklope, posebej zanimiv pa bo že prvi delovni sestanek, ko se bodo ministrom pridružili guvernerji centralnih bank. Govora bo o tem, kako bi boljše ravnovesje fiskalne in monetarne politike lahko služilo dolgoročnemu gospodarskemu okrevanju Evrope, in razpravljali o tem, kako uskladiti fiskalno vzdržnost s prihodnjimi izdatki, potrebnimi za doseganje dvojnega zelenega in digitalnega prehoda.

 

.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.