Naslovnica Magazin Novi ukrepi za dostopno in konkurenčno podatkovno gospodarstvo

Novi ukrepi za dostopno in konkurenčno podatkovno gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija pripravlja nova pravila o dostopnosti podatkov, oz. nov ‘Akt o podatkih’. Prek njih bi radi za vse gospodarske sektorje določili, kdo lahko uporablja podatke, ustvarjene v EU, in kdo vse lahko dostopa do njih, pri tem pa zagotovili konkurenčnost ponudbe.
Novi ukrepi za dostopno in konkurenčno podatkovno gospodarstvo

Podatkov je vedno več, EU pa želi zakonsko urediti področje podatkovnega gospodarstva (foto: hippopx.com)

Evropska komisija pravkar pripravlja nove predpise za področje dostopnosti podatkov. Z novim ‘Aktom o podatkih’ bi radi zagotovili pravičnost oz. enakopravnost v digitalnem okolju, spodbudili konkurenčen podatkovni trg, omogočili inovacije na podlagi podatkov in povečali dostopnost podatkov za vse. Od novih predpisov naj bi imeli koristi gospodarski subjekti, potrošniki, javni organi – skratka vsi.

»Količina podatkov stalno narašča. Leta 2018 jih je bilo ustvarjenih 33 zetabajtov, do leta 2025 pa naj bi se ta številka povečala na 175 zetabajtov. Vendar njihov potencial ni izkoriščen, saj se 80 % industrijskih podatkov nikoli ne uporabi. Nova pravila bodo povečala količino podatkov, ki so na voljo za ponovno uporabo, in naj bi do leta 2028 v BDP prispevala dodatnih 270 milijard evrov,« so pojasnili s Komisije EU.

Poslovni subjekti in industrijski akterji bodo po novem imeli na voljo več podatkov in bodo lahko bolje vnovčili prednosti konkurenčnega podatkovnega trga. Ena od predvidenih zakonskih novosti s stani Evropske komisije bo tudi ta, da podatkovne zbirke, ki vsebujejo podatke iz naprav in predmetov interneta stvari, ne bodo več predmet ločenega pravnega varstva.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.