Naslovnica Slovenija Novi koraki projekta Evropska prestolnica kulture 2025

Novi koraki projekta Evropska prestolnica kulture 2025

Avtor: Spletno Uredništvo
Priprave za izvedbo projekta Evropska prestolnica kulture 2025 so že stekle, zato so prejšnji teden predstavniki Ministrstva za kulturo in tudi Ministrstva za zunanje zadeve obiskali Novo Gorico in Gorico, ki bosta čez tri leta skupaj gostili dogajanje v sklopu projekta.
Novi koraki projekta Evropska prestolnica kulture 2025

Gostitelji so delegacijo obeh ministrstev popeljali tudi do povsem odprte meje med Goricama (foto: MK)

Nova Gorica in Gorico sta bili že 18. decembra 2020 imenovani za Evropsko prestolnico kulture 2025 (ta prestižni naziv pa je za isto leto pridobilo tudi nemško mesto Chemnitz). Priprave za izvedbo projekta so stekle kmalu zatem, prejšnji teden pa so predstavniki Ministrstva za kulturo (MK) in Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) tudi osebno obiskali tako Gorico na slovenski in Gorico na italijanski strani meje.

Sicer meja med mestoma praktično ne obstaja, a gre vseeno le za dve različni državi. Zato je bila cilj delovnega obiska analiza odprtih vprašanj v povezavi s projektom Evropska prestolnica kulture 2025, oziroma ‘EPK 2025 – GO! 2025’, kot je uradni naziv projekta. Srečanja z zastopniki MK in MZZ se udeležili novogoriški župan Klemen Miklavič, župan Gorice Rodolfo Ziberna in člani ožje delovne skupine Mestne občine Nova Gorica.

Prisotni so bili tudi tudi predstavniki Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje ETZO GO, ki ga poleg obeh Goric tvori tudi sosednja občina Šempeter Vrtojba. Delovni obisk so sogovorniki zaključili z ogledom nekaterih lokacij, kjer se bo odvijal program Evropske prestolnice kulture 2025. Nova Gorica in Gorica bosta namreč morali pripraviti izjemno bogat, izviren in visoko kakovosten kulturni program, ki bo trajal skozi vso leto 2025.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.