Naslovnica Svet & EU Poljsko nespoštovanje evropskih norm je že šokantno

Poljsko nespoštovanje evropskih norm je že šokantno

Avtor: Spletno Uredništvo
Delegacija odbora za proračunski nadzor Evropske komisije se je vrnila iz Varšave, kjer je preverjala, kako Poljska ravna s sredstvi EU. Ugotovitve so zaskrbljujoče, saj le potrjujejo, da poljske oblasti ne spoštujejo niti prepisov EU, niti odločitev organov EU in niti skupnih evropskih vrednot.
Poljsko nespoštovanje evropskih norm je že šokantno

Spodnji dom poljskega parlamenta in središče Varšave v ozadju (foto: FB Sejm Rzeczypospolitej Polskiej)

Delegacija Odbora za proračunski nadzor Komisije EU je obiskala Varšavo, da bi na lastne oči preverila, ali je denar davkoplačevalcev EU zaščiten in pravično razdeljen. Nazadnje je potrdila marsikaj, kar se je dobro vedelo že pred tem obiskom in sicer, da poljska vlada sama povzroča sistemske težave, da ne spoštuje sodb Evropskega sodišča, da se vtika v delo sodstva ter da posledično evropski denar ne pride do vseh potencialnih prejemnikov.

Zaradi vsega tega so na koncu izjavili, da Poljska trenutno ne izpolnjuje pogojev za prejem finančnih sredstev s strani Evropske unije. »Po pogovoru z vladnimi in opozicijskimi politiki, tožilci in sodniki, predstavniki nevladnih organizacij, novinarji, plačilnimi in nadzornimi organi ter poljskim revizijskim organom, moramo zdaj poglobljeno analizirati pritožbe in pomisleke glede posameznih primerov.

 Obstajajo znaki, da je razdeljevanje javnih sredstev, vključno z denarjem EU, vse bolj politizirano in da zapletena merila za prejem sredstev EU ovirajo njihovo pravično razdeljevanje,« je med drugim povedala vodja delegacije Monika Hohlmeier. Prav tako je pozivala poljsko vlado, da nadomesti škodo, povzročeno malim in srednjim podjetjem, ki so bila žrtve zlorabe sredstev s strani ‘podjetij nabiralnikov’ v sodelovanju z velikimi podjetji.

Predvsem pa delegacijo Odbora za proračunski nadzor pri Komisiji EU resno skrbi pomanjkanje neodvisnega sodstva, politični posegi v delo sodnikov in tožilcev ter celo ne-sodelovanje z Evropskim javnim tožilstvom na področjih davčnih goljufije in shem pranja denarja. Odkrili pa so tudi omejitve, ki veljajo za poljsko nacionalno računsko sodišče in jih označili kot šokantne.

Našteli so še nenehne politične pritiske na člane sodišča, prepovedi imenovanja članov sodišča, zavrnitve dostopa do dokumentov ter pomanjkanje transparentnosti državnih institucij do članov poljskega parlamenta in do poljskih medijev. Delegacija je obiskala tudi sedež Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), kateri je Parlament EU nedavno prav zaradi razmer na Poljskem odložil nakazila.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.