Naslovnica Gospodarstvo Nov regulacijski paket za maloprodajne cene zemeljskega plina

Nov regulacijski paket za maloprodajne cene zemeljskega plina

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada je včeraj izdala četrti paket ukrepov o cenah energentov in sicer je za eno leto omejila najvišje dovoljene maloprodajne cene plina za zaščitene odjemalce. Prihranki na letni ravni naj bi se za različne kategorije in glede na različne dobavitelje gibali med 90 in 13.590 evrov.
Nov regulacijski paket za maloprodajne cene zemeljskega plina

V ozadju regulacij cen je vojna v Ukrajini, a tudi ne-delovanje nekaterih plinovodov (foto: nord-stream2.com)

Vlada je tokrat z regulacijo maloprodajne cene zemeljskega plina naslovila zaščitene odjemalce. Gre za gospodinjske odjemalce, skupne gospodinjske odjemalce ter osnovne socialne službe – bolnišnice, dijaške in študentske domove, javne domove za starejše občane ter zapore. Med zaščitene odjemalce pa po zakonodaji spadajo še mali poslovni odjemalci – tisti z letno porabo manjšo od 100 000 kWh.

»Najvišje dovoljene cene zemeljskega plina bodo veljale od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023. Za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce bodo najvišje dovoljene tarifne postavke cene za plin znašale 0,07300 evra/kWh (brez DDV). Za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe bodo najvišje dovoljene tarifne postavke cene za plin znašale 0,07900 evra/kWh (brez DDV),« so pojasnili v sporočilu za javnost.

Poleg tega bodo za znižanje višine položnic zaščitenih kategorij za 50 % znižali stopnje trošarin in znižali tudi stopnjo DDV na 9,5 %. Prihranki za slovenska gospodinjstva naj bi se na letni ravni gibali med 90 in 670 evrov, odvisno od veljavnih pogodb z dražjimi ali s cenejšimi dobavitelji. Socialne institucije naj bi v povprečju prihranile od 1.390 pa vse do 13.590 evrov letno, mali poslovni odjemalci pa od 205 do 1.420 evrov na leto.

Predvidoma bo kmalu sledil še peti paket regulacij cen plina, v katerem bodo zajeti še industrijski oziroma vsi večji porabniki plina v Sloveniji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.