Naslovnica Slovenija Pojutrišnjem se pričenja kmetijsko-živilski sejem AGRA

Pojutrišnjem se pričenja kmetijsko-živilski sejem AGRA

Avtor: Spletno Uredništvo
Po lanski odpovedi je letos spet na sporedu najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v Sloveniji. Pojutrišnjem se namreč v Murski Soboti pričenja 59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki bo od sobote (21. avgusta) trajal vse do četrtka ( 26. avgusta).
Prizor s sejma iz pred-koronskega leta 2019 (foto: FB Kmetijsko-živilski sejem AGRA)

Šele od izbruha pandemije koronavirusa se je marsikdo zavedel, kako pomembni sta samooskrba ter oskrba z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano. Letošnji sejem AGRA 2021 bo v Murski Soboti na sporedu od 21. do 26. avgusta in bo največje srečanje ponudnikov kmetijske mehanizacije in opreme, opreme za živilsko-predelovalno industrijo, prehrane in vin, pridelovalcev, predelovalcev, gospodarstvenikov, strokovnjakov in potrošnikov v Sloveniji in širši regiji.

“V ‘Mednarodnem letu sadja in zelenjave’ bodo ob naslovni temi strokovni in poslovni poudarki še na inovacijah in digitalizaciji, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij ter na gozdu in lesu, ki sta naše pomembno bogastvo. Usmeritve za kmetijstvo v prihodnosti bo sejem prikazal s skrbjo za okolje, ohranjanje čistih vodnih virov in biotske raznovrstnosti ter z ukrepi za preprečevanje podnebnih sprememb,” so sporočili prireditelji s podjetja Pomurski sejem.

Letos je država-partner sejma AGRA Francija, sejem pa bo v naslednjih dneh gostil kmetijske ministre in druge predstavnike držav članic EU ter zahodnega Balkana. Posebna pozornost bo posvečena tudi predstavitvi Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. Sejem bodo spremljale strokovne razstave slovenske goveje živine, drobnice, prašičev (zaradi zdravstvenih omejitev le virtualno), perutnine, avtohtonih pasem domačih živali, rib in malih živali.

Na vzorčnih nasadih bodo predstavljene avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin, vrt s permakulturno-biodinamičnim načinom pridelave, vrtnine, dišavnice in zelišča.  Poudarek bo na  medovitih rastlinah, agroekologiji,  eko- in biodinamični pridelavi vrtnin in poljščin ter predstavitvi različnih vrst zastirk in strojne opreme za ekološko pridelavo. Z novimi pridobitvami se bodo predstavili gozdno parkovni nasad, sejemska učna gozdna pot in poligon Zeleni dragulji narave,” so še dodali s prireditelji.

Med letošnjimi novosti bo tudi poseben vzorčni čebelnjak, v izjemno bogatem sejemskem programu pa se bodo zvrstili še številni strokovni posveti, predavanja, delavnice, seminarji, okrogle mize, srečanja B2B, predstavitve kmetijskih in živilskih šol, državno tekmovanje lastnikov gozdov v sečnji, tekmovanja v plesanju polke in v vlečenju vrvi ter mednarodno sosedsko srečanje ob Dnevu Avstrijske Štajerske, ki letos praznuje 53. izvedbo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.