Naslovnica Gospodarstvo Stopnja brezposelnosti mladih je ena od glavnih težav EU

Stopnja brezposelnosti mladih je ena od glavnih težav EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je še vedno na počitnicah, zato so se v pomanjkanju dogodkov v službi za stike z javnostmi lotili nekaterih pomembnejših širših problematik v EU. Tokrat so se posvetili brezposelnosti med mladimi.
Kar je za mlade osrednja težava v življenju, je za funkcionarje EU le nekakšen izziv (foto: europarl.europa.eu)

Obsežna gospodarska kriza v letu 2008 je v EU močno prizadela mlajše od 25 let, saj je bilo njene posledice moč občutiti še vrsto let kasneje. Tako je na primer povprečna stopnja brezposelnosti med mladimi v EU na začetku leta 2013 dosegla kar 25 %, v Grčiji in Španiji pa celo več kot 50 %. Šele leta 2019 je brezposelnost med mladimi upadla na 14 %, toda kmalu zatem je sledila pandemija Covida 19 in aprila letos je že narasla na 18,2 %.

Stopnja brezposelnosti mladih torej nedvomno ostaja med glavnimi težavami Evropske unije. To problematiko sicer organi EU označujejo kot izziv in ne kot težavo, vseeno pa dokončnih rešitev ni videti na obzorju. Področja zaposlovanja in mladih sta sicer v pristojnosti posameznih držav članic, EU pa je vseeno sprožila nekaj projektov, ki še dodatno dopolnjujejo nacionalne ukrepe ter ustvarjajo nove priložnosti za mlade.

»’Okrepljeno jamstvo za mlade’ je pobuda Evropske unije, ki v sklopu širšega svežnja ukrepov za podpiranje zaposlovanja mladih pomaga mladim do tridesetega leta starosti, da prejmejo ponudbo za zaposlitev, nadaljevanje izobraževanja ali pripravništvo. ‘Pobuda za zaposlovanje mladih’ pa posveča posebno pozornost tistim regijam, kjer je stopnja brezposelnosti mladih višja od 25 odstotkov.

Namenjena je financiranju ukrepov in programov, ki jih države EU izvajajo v sklopu jamstva za mlade, ki mladim pomagajo pridobiti potrebne veščine in poiskati zaposlitev. Pobuda prav tako financira spodbude podjetjem za zaposlovanje mladih. ‘Evropska zveza za pripravništvo’ podpira jamstvo za mlade in izboljšuje kakovost pripravništev v Evropi,« so nanizali evropske programe pomoči mladim s Parlamenta EU.

Dodali so še, da naj bi se v prihodnjih letih fokusirali na digitalna in zelena pripravništva, ki naj bi pripomogla k prehodu na podnebno nevtralno Evropo. V EU so sicer so že dlje časa v uporabi tudi različna orodja, ki pomagajo priznavati kvalifikacije iz drugih držav in pomagajo pri čezmejnem priznavanju certifikatov o usposabljanju in vseživljenjskem učenju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.