Naslovnica Svet & EU Podpis zaveze za obsežno povečanje proizvodnje čistega vodika v EU

Podpis zaveze za obsežno povečanje proizvodnje čistega vodika v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je v sodelovanju z Hydrogen Europe pripravila podpis nove zaveze pod okriljem ‘Evropske zveze za čisti vodik’, katera združuje 1600 predstavnikov s področij industrije, javnih organov, civilne družbe in raziskovalnih institucij. Skupni cilj je spodbuditi naložbe v izkoriščanje vodika, povečati proizvodnjo čistega vodika in pospešiti širšo uporabo čistega vodika.
Podpis zaveze za obsežno povečanje proizvodnje čistega vodika v EU

Mercedes se že vrsto let posveča uporabi vodika (foto: Robert Couse-Baker/pxhere.com)

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton in dvajset izvršnih direktorjev s področja  industrije za proizvodnjo elektrolizatorjev v EU so se s podpisom novega dogovora zavezali, da bodo že do leta 2025 kar za desetkrat povečali proizvodne zmogljivosti za elektrolize. To bo omogočilo letno proizvodnjo 10 milijonov ton obnovljivega vodika do leta 2030, izboljšalo bo trajnostno in varno oskrbo EU z energijo ter zmanjšalo odvisnost EU od ruskega plina.

»Čist vodik je nepogrešljiv za zmanjšanje industrijskih emisij ogljika in prispeva k naši energetski neodvisnosti od Rusije. Danes se je industrija strinjala z desetkratnim povečanjem proizvodnih zmogljivosti elektrolize v Evropi. Komisija EU bo podprla to pomembno industrijsko nadgradnjo za vodilno vlogo v industriji čistih energetskih tehnologij prihodnosti,« je o nujnosti dogovora dejal Komisar za notranji trg Thierry Breton.

Novi ukrepi napovedujejo zares obsežno povečanje proizvodnje čistega vodika v EU. To bo olajšalo dekarbonizacijo industrijskih sektorjev in transportnih aplikacij, spodbudilo bo konkurenčnost, odpornost in strateško avtonomijo EU ter pomagalo ohraniti primat proizvajalci elektrolizarjev iz EU v svetu. Komisija EU pa bo vzpostavila podporni regulativni okvir, olajšala dostop do financiranja in zagotovila učinkovito delovanje dobavnih verig.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.