Naslovnica Slovenija Teden Rdečega križa Slovenije pod sloganom Skupaj smo neustavljivi

Teden Rdečega križa Slovenije pod sloganom Skupaj smo neustavljivi

Avtor: Spletno Uredništvo
Med 8. in 15. majem se vsako leto obeležuje Teden Rdečega križa Slovenije. Letos bo potekal pod sloganom ‘Skupaj smo neustavljivi’, po vsej državi pa se bodo zvrstile krvodajalske akcije, merjenja tlaka in holesterola, predavanja, dneve odprtih vrat, stojnice, izlete, razstave, delavnice…
Teden Rdečega križa Slovenije pod sloganom Skupaj smo neustavljivi

Priprava ene od zadnjih pošiljk pomoči v Ukrajino (foto: FB RSK)

Prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS) so lani poleg nudenja socialne, materialne in druge pomoči, sodelovanja pri obnovi domov po požarih in drugih nesrečah, pri urejanju življenjskih razmer posameznikov, potrebnih pomoči in organizaciji krvodajalskih akcij pomembno sodelovali tudi v boju proti pandemiji Covida-19 ter pri zbiranju sredstev za pomoč prizadetim v potresih na Hrvaškem.

Tako so s svojimi napori z različnimi oblikami pomoči dosegli vsakega desdetega prebivalca Slovenije, vsak osemnajsti prebivalec Slovenije pa je prejel eno od oblik materialne pomoči RKS. Tako je več kot 114.000 ljudi lani prejelo hrano (razdeljenih je bilo približno 3.000 ton hrane), higienske izdelke in oblačila. To pomeni, da so v povprečju prav vsak dan leta 2021 z RKS razdelili več kot 8,2 toni materialne pomoči.

»Ob izrednih razmerah, v katerih smo zaradi pandemije živeli dobri dve leti, ob očitnih podnebnih spremembah, ki se kažejo v poplavah, sušah, vetrolomih, točah in drugih ujmah, ob konfliktu v Ukrajini ter aktualnih geopolitično nestabilnih razmerah, ki sprožajo verižne reakcije v gospodarskem in socialnem razvoju, smo priča pospešeni rasti števila ljudi, ki so v stiski, razseljeni ali živijo pod pragom revščine ter potrebujejo našo solidarnost in pomoč.

Časi niso lahki, a vendar, vsako težko obdobje prinaša tudi žarke upanja, ki v obliki solidarnosti posijejo in nam vsem skupaj dajo energijo,« je v svoji letošnji poslanici ob začetku letošnjega Tedna Rdečega križa Slovenije (trajal bo od 8. do 15. maja) zapisala predsednica RKS Vesna Mikuž. V prihodnjih dneh bo na številnih lokacijah po vsej Sloveniji potekala cela vrsta različnih aktivnosti RKS.

Pripravili so namreč krvodajalske akcije, merjenja tlaka in holesterola, predavanja, dneve odprtih vrat, stojnice, izlete, razstave, delavnice… Poleg tega pa več kot štiristo mentorjev krožkov Rdečega križa na več kot 300 osnovnih šolah po Sloveniji nenehno skrbi, da se s humanimi vrednotami seznanjajo učenci šol na tematskih delavnicah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.