Naslovnica Svet & EU Podaljšali so veljavnost predpisov za enak dostop do voda EU

Podaljšali so veljavnost predpisov za enak dostop do voda EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Pogajalci Parlamenta EU in Sveta EU so dosegli dogovor, ki posodablja pravila o tem, kako lahko ribiška plovila EU dostopajo do nacionalnih voda. Dosedanji dostop do nacionalnih voda za ribiška plovila EU bo podaljšan za 10 let, obstoječe ekološke omejitve pa se bodo ohranile.
Podaljšali so veljavnost predpisov za enak dostop do voda EU

Ribiški plovili med ribolovom (foto: pxhere.com)

Skupni predpisi, ki ribiškim plovilom Evropske unije omogočajo enak dostop do nacionalnih teritorialnih voda, se bodo podaljšali še za nadaljnjih 10 let. Poleg tega se bodo obstoječe omejitve dostopa do biološko občutljivih območij ohranile v skladu z besedilom, o katerem so se predhodno dogovorili so-zakonodajalci v EU. To bo omogočilo nadaljevanje sedanjega režima in ohranitev že dobro uveljavljenih zaščitnih ukrepov.

»Znotraj območja 12 navtičnih milj bodo države članice EU lahko drugim plovilom EU omejile dostop do svojih voda in virov. Z omejitvijo dostopa določenih plovil lahko države članice obvladujejo ribolovni pritisk na nekaterih območjih in prispevajo h gospodarski stabilnosti obalnih dejavnosti majhnega obsega. Najbolj oddaljene regije EU lahko uporabljajo to odstopanje znotraj 100 navtičnih milj,« potrjujejo s Parlamenta EU.

Sicer bi obstoječa pravila prenehala veljati decembra letos. V nadaljevanju bo v skladu z dogovorjenim besedilom Evropska komisija morala pripravila oceno učinka, če bo predlagala revizijo ribiške politike EU, katere del so pravila dostopa. Konec meseca junija leta 2031 pa bo Komisija EU pripravila tudi poročilo o uporabi pravil dostopa.

V sporočilu za javnost so posebej navedli, da sta Parlament EU in Komisija EU seznanjena s stanjem ribištva v Rokavskem prelivu, kjer so lokalne in regionalne zainteresirane strani ter ribiči izrazili zaskrbljenost glede ribolovnih metod s pridneno vlečno mrežo, ki jih uporabljajo številna plovila.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.