Naslovnica Slovenija Mednarodni dan starejših je bil letos posvečen ženskam

Mednarodni dan starejših je bil letos posvečen ženskam

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj smo tudi v Sloveniji obeležili Mednarodni dan starejših. Letos je bil posvečen starejšim ženskam, saj se slednje tudi v starosti soočajo z diskriminacijo in z neenakostmi. Tudi sicer pa je naša država v mednarodnih diplomatskih krogih izjemno aktivna glede zaščit pravic starejših.
Mednarodni dan starejših je bil letos posvečen ženskam

Starejši potrebujejo precej več pozornosti, kot si pogosto mislimo foto: pxhere.com)

Generalna skupščina Združenih narodov že leta 1990 proglasila 1. oktober za ‘Mednarodni dan starejših’. Z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) ter s Stalnega predstavništva RS pri Uradu Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij v Ženevi so včeraj v izjavi za javnost spomnili, da je tokrat ta dan posvečen starejšim ženskam, saj se slednje tudi v starosti soočajo z diskriminacijo in z neenakostimi.

Sicer si naša država že dolga leta prizadeva za povečanje zaščite človekovih pravic starejših na globalni ravni. Izjemno aktivna vloga Slovenije je najbolj prepoznavna prek so-vodenja skupine ‘Prijateljev pravic starejših’ v Organizaciji združenih narodov (ZN) in z dejavnostmi v sklopu ‘Odprte delovne skupine OZN’ o staranju. Poleg tega slovenska diplomacija deluje tudi na drugih ravneh.

Slovenija si tako že nekaj let prizadeva uvrstiti varstvo pravic starejših v skupni globalni mednarodnopravni okvir, na letošnjem 51. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice pa je prav naša država skupaj z Argentino in Brazilijo predstavila resolucijo o podaljšanju mandata neodvisni izvedenki OZN za pravice starejših. Doma v Sloveniji pa je na primer med 27. in 29. septembrom potekal 21. festival za tretje življenjsko obdobje.

Festival je bil tokrat namenjen osveščanju širše javnosti o človekovih pravicah starejših, pomenu aktivnega staranja in delovanju vključujoče družbe. »S porastom staranja populacije se v družbah povečuje starostna diskriminacija, hkrati starejši pogosto predstavljajo spregledano skupino prebivalstva, na kar je še posebej opozorila pandemija covida-19, ki je razkrila številne pomanjkljivosti.

Vključenost in sodelovanje starejših v družbi in priznanje njihovega socialnega, kulturnega, ekonomskega in političnega prispevka je ključnega pomena za izboljšanje kvalitete življenja starejših,« so zapisali v izjavi skupni za javnost Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) ter Stalnega predstavništva RS pri Uradu Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij v Ženevi. 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.