Naslovnica Svet & EU Po svetu se napovedujejo konflikti zaradi pomanjkanja vode

Po svetu se napovedujejo konflikti zaradi pomanjkanja vode

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije letos prvič sodeluje kot partner Svetovnega tedna vode, ki je ta teden na sporedu v ‘Benetkah severa’ – prestolnici Švedske Stockholmu.
Egipt je zaradi začetka druge faze polnjenja jezu GERD resno zagrozil Etiopiji (foto: FB Nile Dam)

Rdeča nit letošnjega stockholmskega ‘Svetovnega tedna vode’ je povezava med vodo in podnebnimi spremembami, pri čemer so dali poseben poudarek na odpornost ter vrednotenje vode. Petdnevni dogodek, ki se bo v glavnem mestu Švedske iztekel v petek (27. avgusta), velja kot en najbolj uglednih in obiskanih globalnih dogodkov posvečenih vodi. Letos se ga udeležuje prek 12.000 predstavnikov iz 170 držav in okrog 120 različnih mednarodnih organizacij.

“Med udeleženci je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je 23. avgusta sodeloval na visokem panelu o enakosti spolov in vodi (‘Accelerating gender equality in the water domain’) v organizaciji OZN za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO,« so spomnili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ). Dan kasneje pa je na panelu o vodni diplomaciji” sodeloval še v. d. Generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič.

Slednji je spregovoril o tem, kako tematika vode v mednarodni skupnosti terja ‘celovit, medsektorski, multidisciplinarni in večdeležniški pristop’. Napetosti med državami in tudi znotraj posameznih držav (lep primer je npr. naraščanje napetosti med Kalifornijo, Arizono in Nevado zaradi vse večjega pomanjkanja vode na zahodu ZDA) zaradi dostopa do vode bodo v prihodnosti vedno večje.

Sicer je Egipt pred kratkim spet zagrozil Etiopiji, da bo uporabil vse možne načine (tudi vojaške), da prepreči prehitro polnjenje ogromnega novega etiopskega jezu GERD (Great Ethiopian Renaissance Dam), proti kateremu je tudi Sudan. Tudi na jugu Iraka imajo vse več težav, saj zaradi jezov in namakanja v Turčiji, Siriji in severnem Iraku reki Tigris in Evfrat v določenih obdobjih niti ne pritečeta do izliva v morje Arabskega zaliva.

»Tveganja, povezana z vodo, morajo zato ostati sestavni del zunanjega delovanja EU na področju razvoja, humanitarne pomoči in miru z namenom preprečevanja konfliktov ter izgradnje in vzdrževanja miru. Slovenija vodo in vodno diplomacijo postavlja v ospredje svoje zunanjepolitične dejavnosti, voda v zunanjem delovanju Evropske unije pa je tudi ena od prednostnih nalog predsedovanja Svetu EU,« so še zapisali na MZZ.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.