Naslovnica Kronika Sanirali so še drugo ilegalno deponijo blata v Vodulah

Sanirali so še drugo ilegalno deponijo blata v Vodulah

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor so oznanili, da je bila po nezakonitem odlagališču na območju rečice Pivole v občini Hoče-Slivnica sedaj dokončno sanirana tudi ilegalna deponija blata v Vodulah v bližini Dramelj.
Tako je pred sanacijo izgledala ilegalna deponija blata ob rečici Pivoli (foto: Direkcija za vode RS)

Letos so na Štajerskem zabeležili nekaj primerov, ko so neznanci na skrivaj navozili več kamionov blata iz čistilnih naprav. Zato je bila sprožena preiskava in po pisanju slovenskih medijev je bilo ugotovljeno, da gre za aktivnosti celjske družbe CEP, ki bi po pogodbi morala poskrbeti za blato iz čistilne naprave s Ptuja (in z občine Rogaška Slatina), ter tovorna vozila ljubljanskega  podjetja Lasaz.

Na območju rečice Pivole v občini Hoče-Slivnica so sanacijo opravili že v juliju in odpeljali kar 650 ton materiala. Sedaj pa je bila na vrsti še ilegalna deponija blata v Vodulah, ki se nahajajo v bližini Dramelj, sodijo pa v Občino Šentjur. Z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor so sporočili, da je njihova inšpektorica ob koncu del opravila nadzor skupaj s predstavnikoma Vodnogospodarskega podjetja Ptuj (VGP Drava) in ljubljanskega podjetja Lasaz.

Inšpektorica je ugotovila, da so v celoti odstranili blato iz ptujske komunalne čistilne naprave, ki so ga v Vodulah nezakonito odložili junija letos. »Na zemljišču v Vodulah se vidi, da je material odstranjen. Območje je poravnano z ilovico. Prav tako je videti, da je material postrgan iz grape, skozi katero teče potoček. Vidno je stekanje zalednih vod proti močvirju na dnu grape. Tudi v močvirju je videti sledi odstranitve blata.

V okolici so ostala posamezna posekana drevesa, ki jih je izvajalec odstranil, da je lahko izvedel odstranitev blata,« so sporočili z Inšpektorata. Poleg tega pa so morali pristojni s tehtalnimi listi dokazati, da je bilo vso blato iz Vodul odpeljano v krško podjetje Kostak, katero ima okoljevarstveno dovoljenje za predelavo tovrstnih odpadkov. Sicer je bilo v prvi fazi preiskave o ilegalnem odlaganju blata pridržanih več oseb, ni pa znano, kolikšne kazni se obetajo odgovornim.

Najbrž zneski ne bodo ravno nizki, saj gre za zelo resen prekršek, ki so ga onesnaževalci načrtno ponovili na več krajih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.