Naslovnica Slovenija Prenova koč in najbolj zahtevnih odsekov planinskih poti

Prenova koč in najbolj zahtevnih odsekov planinskih poti

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je včeraj dodelilo 3,9 milijona za obnovo oziroma energetsko sanacijo 21-ih slovenskih planinskih koč. Planinska zveza Slovenije pa je pričela zbirati tudi predloge za tehnične delovne akcije na planinskih poteh v prihodnjem letu.
Prizor s plezalne poti visoko v slovenskih gorah (foto: Radio Televizija Slovenija)

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je včeraj razposlalo sklepe za podporo projektom obnove in energetske sanacije planinskih koč v okviru ‘Javnega razpisa za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi’. MGRT je ocenjevanju vlog podprlo 10 projektov v Kohezijski regiji Vzhodna Slovenija v vrednosti 1,9 milijona evrov ter 11 projektov v Kohezijski regiji Zahodna Slovenija v skupni vrednosti skoraj 2 milijona evrov.

»Sredstva bodo vlagatelji porabili za kritje upravičenih stroškov v letošnjem in naslednjem letu. V okviru razpisa je predvideno še eno odpiranje vlog, in sicer 1. oktobra 2021, za drugo odpiranje pa je na voljo še dobrega 1,1 milijona evrov,« so sporočili z MGRT. S Planinske zveze Slovenije (PZS) pa je prišlo obvestilo, da so pravkar pričeli zbirati predloge za tehnične delovne akcije na slovenskih planinskih poteh v prihodnjem letu.

Gre za predloge za popravila in sofinanciranja obnov planinskih poti, kjer je potrebna strojna nadelava oziroma strokovna obnova bolj zahtevnih planinskih poti. Redno vzdrževanje planinskih poti ne sodi v to zbiranje predlogov, na poziv pa se lahko prijavijo planinska društva (PD), katera so skrbniki planinskih poti, ki potrebujejo zahtevnejše obnovitvene posege.

Nazadnje bo Odbor za tehnična vprašanja KPP pri PZS pripravil uradni načrt obnov planinskih poti za leto 2022. Nato bodo z izbranimi planinskimi društvi sklenjene pogodbe o aktivnostih pri obnovi poti, s katero se bodo podpisniki obvezali, da bodo dela izpeljana kakovostno in v določenih časovnih okvirjih.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.