Naslovnica Svet & EU Parlamentarci EU so zahtevali legalizacijo ‘medicinske’ konoplje

Parlamentarci EU so zahtevali legalizacijo ‘medicinske’ konoplje

Avtor: Spletno Uredništvo

V Strasbourgu je ta teden potekalo februarsko plenarno zasedanje Parlamenta EU. Čeprav v napovedih tega niso nikjer omenili, se je na dnevnem redu znašla tudi uporaba konoplje v medicinske namene, poslanci pa so že zahtevali legalizacijo 

Številne države članice EU so že legalizirale uporabo konoplje v medicinske namene, ali pa trenutno razmišljajo o spremembi zakonodaje (foto: PU Koper)

 

Evropski parlament je pozval k skupnemu evropskemu pristopu k uporabi medicinske konoplje in povečanju sredstev za znanstvene raziskave. Poslanci zahtevajo oblikovanje pravne definicije kanabisa v medicinske namene, predlagajo povišanje sredstev za raziskave in razvoj in predlagajo, da se dokazano učinkovita zdravila iz kanabisa vključijo v sistem (so)financiranja iz sistemov zdravstvenega zavarovanja.

Nabor dovoljenih izdelkov iz canaboisa in pravila o njihovi uporabi se med posameznimi državami močno razlikujejo. Sicer nobena država v EU izrecno ne dovoljuje kajenja in domačega gojenja konoplje v medicinske namene. Svetovna zdravstvena organizacija pa je že priporočila, da se sestavina konoplje kanabidiol (CBD) izvzame iz seznama nadzorovanih snovi. A na ravni EU ni enotnega dogovora, ki bi urejal medicinsko ali rekreativno uporabo konoplje.

“Kaj je konoplja? Rastlina konoplje vsebuje več kot 480 različnih snov, vključno z več kot 100 kanabinoidi. Najbolj znana sta THC in kanabidiol. THC je glavna psihoaktivna sestavina konoplje, ki lahko povzroči zasvojenost. Kanabidiol nima opojnih učinkov in ne povzroča zasvojenosti. Medicinsko uživanje konoplje se lahko nanaša na veliko različnih izdelkov in preparatov, ki so lahko rastlinskega ali sintetičnega izvora.

Veliko držav za poimenovanje konopljinih listov in cvetov uporablja mehiški izraz marihuana. Neoplojene ženske rastline včasih nosijo ime hašiš. Kanabis in kanabinoidi lahko imajo terapevtski učinek in se uporabljajo za spodbujanje teka, na primer pri izgubljanju telesne teže zaradi različnih bolezni. Prav tako se uporabljajo za lajšanje simptomov duševnih motenj, epilepsije, astme in Alzheimerjeve bolezni,” pojasnjujejo strokovnjaki na spletni strani parlamenta. 

Evropski poslanci so zaradi vsega tega ta teden pozvali k povečanju sredstev za znanstvene raziskave o uporabi in vplivu kanabisa in kanabinoidov, Parlament pa je tudi  sprejel resolucijo o uporabi kanabisa v medicinske namene. V njej poslanci pozivajo k oblikovanju pravne definicije kanabisa v medicinske namene in predlagajo povišanje sredstev za raziskave in razvoj uporabe kanabisa v medicinske namene.

Predlagali so tudi, da se dokazano učinkovita zdravila iz kanabisa vključijo v sistem (so)financiranja iz sistemov zdravstvenega zavarovanja. Poslanci menijo, da bi imel dokončen, jasen pravni okvir pozitivne učinke na kakovost izdelkov in primerno označevanje substanc, s čimer bi bolnikom zagotovili varen dostop do zdravil. Ob tem pa je so še dodali, da je seveda potrebno posebej zaščititi mladoletne osebe in nosečnice.

Na ravni EU bi primerna pravna ureditev pomagala nadzorovati prodajo takšnih izdelkov in omejila prodajo na črno, prav tako pa tudi omejila zlorabo substanc, ki se pogosto dogaja zaradi eksperimentiranja med mladimi in ogroženimi skupinami, dodajajo v resoluciji. Jasna pravila bi prav tako spodbudila poznavanje načinov uporabe kanabisa v medicinske namene in zdravnikom ter zdravstvenim delavcem omogočila lažji dostop do profesionalnih izobraževanj in strokovne literature.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.