Naslovnica Svet & EU Parlament EU zahteva strogo spoštovanje okoljskih standardov

Parlament EU zahteva strogo spoštovanje okoljskih standardov

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega parlamenta je prišla zanimiva vest, da poslanci nasprotujejo načrtu Evropske komisije, da se po ovinku vključi plinske in jedrske dejavnosti na seznam okoljsko trajnostnih gospodarskih dejavnosti. Prav tako so izglasovali, da bo za morebitne nove predloge potrebno javno posvetovanje.
Parlament EU zahteva strogo spoštovanje okoljskih standardov

Parlament EU noče jedrske in plinske industrije na seznamu okoljsko trajnostnih gospodarskih dejavnosti (foto: nek.si)

Z Evropskega parlamenta je prišla novica, da so poslanci dveh pristojnih odborov z glasovanjem izrazili nasprotovanje uvrstitvi jedrske in plinske industrije na seznam okoljsko trajnostnih gospodarskih dejavnosti, kar je bil predlog Evropske komisije. Na skupni seji Odbora za ekonomske in monetarne zadeve ter Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane so poslanci nasprotovanje potrdili s 76 glasovi za, 62 glasovi za in 4 vzdržanimi glasovi.

Gre za tako imenovano uredbo o taksonomiji (nauk o poimenovanju in razvrščanju stvari, načel in živih bitij), katera je del akcijskega načrta Komisije EU za financiranje trajnostne rasti, namenjena pa je spodbujanju zelenih naložb ter preprečevanju ‘zelenega pranja’. Komisija EU je namreč 9. marca predlagala dopolnilni zakon o taksonomiji, kjer zagovarja vključitev posebnih dejavnosti jedrske in plinske energije na seznam trajnostnih aktivnosti.

»Novi delegirani zakon nekatere dejavnosti s fosilnim plinom in jedrsko energijo razvršča kot prehodne dejavnosti, ki prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb v skladu s členom 10(2) uredbe o taksonomiji. Vključitev nekaterih plinskih in jedrskih dejavnosti bi bila časovno omejena in odvisna od posebnih pogojev in zahtev glede preglednosti,« so svoj marčevski predlog pojasnili z Evropske komisije.

Parlamentarci pa so v resoluciji sicer priznali vlogo jedrskega in fosilnega plina pri zagotavljanju stabilne oskrbe z energijo med dolgotrajnim prehodom EU na trajnostno gospodarstvo, a hkrati trdijo, da takšni standardi tehničnega pregleda, kot jih je predlagala Komisija EU, ne spoštujejo meril za okoljsko trajnostne gospodarske dejavnosti, ki so določena v 3. členu uredbe o taksonomiji.

»Resolucija, ki so jo sprejeli evropski poslanci, zahteva tudi, da je treba vse nove ali spremenjene delegirane akte javno posvetovati in oceniti vpliv, saj bi lahko imeli pomembne gospodarske, okoljske in družbene učinke,« pa so še dodali z Evropskega parlamenta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.