Naslovnica Svet & EU Parlament EU zahteva preiskave in ukrepe glede Pandorinih dokumentov

Parlament EU zahteva preiskave in ukrepe glede Pandorinih dokumentov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je z ogromno večino sprejel resolucijo, s katero je od Evropske komisije zahteval, da začne podrobne preiskave glede finančnega kriminala v jurisdikcijah EU, ki so jih nedavno razkrili Pandorini dokumenti. Našteli so tudi vrsto eminentnih politikov, ki so se znašli na globalnem seznamu davčnih kriminalcev.
Tudi v aferi Football leaks so bila v ospredju podjetja z Britanskih Deviških otokov (foto: Spiegel online English/EIC)

Evropski parlamentarci so v resoluciji, sprejeti s 578 glasovi za, samo 28 proti in 79 vzdržanimi glasovi, od Evropske komisije zahtevali, da reagira na odkritja tako imenovanih Pandorinih dokumentov. V slednjih je globalna mreža neodvisnih novinarjev razkrila nove podrobnosti o tem, kako se elite izogibajo plačevanju davkov, perejo denar in prikrivajo dejanske zaslužke. Objavljeno je bilo tudi, katere državne tvorbe omogočajo te protizakonite aktivnosti.

Parlamentarci so sedaj v resoluciji našteli vrsto ukrepov, ki bi jih morala čim prej sprejeti EU, da bi presekala vse tovrstne davčno-finančne malverzacije. Komisijo EU so v Evropskem parlamentu javno pozvali k pravnim ukrepom proti državam članicam, ki ne izvajajo predpisane zakonodaje, ter tudi, naj pripravi predloge za ureditev programov zlatih potnih listov in prebivališč. Nacionalne organe držav članic EU pa so spodbudili, naj uvedejo podrobne preiskave.

Poslanci so Zahtevali so revizijo premoženja prav vseh posameznikov, omenjenih v Pandorinih dokumentih. Od Komisije EU pričakujejo, da bo analizirala razkritja, presodila o potrebnih spremembah zakonodaje in ugotovila, ali je treba proti nekaterim državam članicam uvesti sodni postopek. Poleg tega pa bi moralo tudi Evropsko javno tožilstvo podati oceno, ali bi bile morda zaradi zadnjih razkritij potrebne dodatne posebne preiskave.

S Parlamenta EU so bili tokrat presenetljivo neposredni, saj so med osumljence uvrstili predsednika češke vlade Andreja Babiša, ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadisa, nizozemskega ministra za finance Wopkeja Hoekstre, nekdanjega britanskega predsednika vlade Tonyja Blaira, nekdanjega malteškega ministra in evropskega komisarja Johna Dallija, predsednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva in predsednika Črne gore Mila Djukanovića.

Sicer so obe tem tudi spomnili, da obstaja ‘Črni seznam davčnih oaz Evropske unije’, vendar so ga hkrati označili za instrument, ki ne deluje, saj je nepopoln. Tako se na primer kar dve tretjini slamnatih podjetij, navedenih v Pandorinih dokumentih, nahajajo na Britanskih Deviških otokih, ta državna tvorba pa ni sploh vključena na črni seznam EU. Zato so parlamentarci v resoluciji navedli razne načine, s katerimi bi izboljšali oblikovanje seznama.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.