Naslovnica Šport Pričenja se tudi olimpijska sezona deskarjev na snegu

Pričenja se tudi olimpijska sezona deskarjev na snegu

Avtor: Spletno Uredništvo
Poleg svetovnega pokala v alpskem smučanju se jutri pričenja tudi svetovni pokal v deskanju na snegu. Prva tekma bo na sporedu v švicarskem Churu in sicer bo šlo za skoke prostega sloga (Big Air). Edini Slovenec z zagotovljenim nastopom je Naj Mekinc, Ožbe Kuhar je na čakalni listi, Urška Pribošič pa še ni nared po poškodbi.
V švicarskem Churu je vse nared za premiero sezone (Foto: SloSki Snowboard/SZS)

S Slovenske smučarske zveze (SZS) so sporočili, da se je v švicarskem mestu Chur že pred dnevi zbrala elita deskarjev in deskark prostega sloga, ki nastopa v t.i. ‘park’ disciplinah. Na uvodni tekmi nove tekmovalne sezone 2021-22, ki bo na sporedu jutri, ima pravico do nastopa 30 deskark in 50 deskarjev. Slovenske barve bo na tej tekmi zagotovo branil Naj Mekinc, medtem ko je Ožbe Kuhar ‘v rezervi’.

20-letnega Ljubljančana Naja Mekinca tako jutri čaka petindvajseti nastop v elitni druščini. Po uspešnem poletno-jesenskem pripravljalnem obdobju pa naj bi bil Naj tudi dovolj konkurenčen za vstop v finale. Sicer so deskarke in deskarji so že sredi tedna prvič preizkusili poligon v Churu, nato so opravili tudi dva uradna treninga. V trenutkih, ko je ta članek nastajal, pa še ni bilo jasno, ali bo v Švici jutri nastopil tudi drugi Slovenec.

Vrhničan Ožbe Kuhar (EŠK Mungo, 17 let, 1 nastop v svetovnem pokalu) je namreč z Mekincem in trenerjem Matevžem Pristavcem pripotoval v švicarsko mesto, a mora kot rezerva počakati, če bi kdo odpovedal nastop in bi se tako sprostilo mesto zanj. Konkurenca je sicer letos izjemno kakovostna, saj gre za olimpijsko sezono, ki bo svoj vrhunec doživela februarja na prizoriščih v Pekingu.

V Pekingu bo v ‘park disciplinah’ (skoki prostega sloga in snežni park) nastopilo po 30 deskark in deskarjev, še po 30 ‘borderjev’ in ‘borderk’ pa se bori za olimpijske vozovnice v disciplini snežni žleb. Slovenske barve bi morala že na uvodni tekmi sezone braniti tudi Urška Pribošič, ki pa še ni povsem okrevala po poškodbi rame. Velja še dodati, da se v Švici na tekme svetovnega pokala spet vračajo tudi gledalci (ob izpolnjenem PCT pogoju).

»Kvalifikacije se bodo v soboto pričele ob 9.30. Nastopajoči bodo imeli na voljo dva skoka, boljše ocenjeni šteje. V večernem finalu s pričetkom ob 18. uri se bo pomerilo osem najboljših deklet in deset fantov. Nagradni sklad za deskarski del Big Air Festivala (v petek bodo nastopili tudi smučarji prostega sloga) je 50.000 švicarskih frankov, razdelila si jih bo (enakovredno) deseterica deskark in deskarjev,« so še zapisali na spletnem mestu SZS sloski.si.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.