Naslovnica Svet & EU Parlament EU ob Dnevu spomina na holokavst

Parlament EU ob Dnevu spomina na holokavst

Avtor: Spletno Uredništvo
Izraelski predsednik Isaac Herzog je včeraj ob Dnevu spomina na holokavst nagovoril poslance Evropskega parlamenta. Pozval jih je, naj si prizadevajo za dokočno izkoreninjenje antisemitizma v Evropi in naj sprejmejo strokovno opredelitev antisemitizma, kot jo je zapisala Mednarodne zveze za spomin na holokavst.
Parlament EU ob Dnevu spomina na holokavst

Metsola in Herzog med otvoritvijo Memoriala o holokavstu (foto: FB European Parliament)

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je ob odprtju spominske slovesnosti na plenarnem zasedanju holokavst označila kot ‘največji zločin v zgodovini’, saj je šlo za genocid, oziroma za poskus izbrisati eno etnično skupino z vseh ozemelj, ki so jih zasedali nemški nacisti, italijanski fašisti in njihovi zavezniki (madžarski, slovaški in latvijski desničarji, hrvaški ustaši, vichyski Francozi …).

Metsola je poudarila, da se holokavst ni zgodil čez noč in da bi morali alarmni zvonci zazvoniti že veliko prej. Kljub vsemu  pa je po njenem mnenju danes še naprej nujno obeleževati spomin na holokavst. Antisemitizem žal še vedno obstaja, tudi v EU, ne glede na to, da Evropski parlament ves čas svojega obstoja brani temeljne vrednote spoštovanja človeških pravic, ne glede na državljanstvo, narodnost, vero, barvo kože in spolno usmerjenost.

Izraelski predsednik Isaac Herzog pa je v svojem govoru evro-parlamentarcem poudaril, da se antisemitizem in zanikanje holokavsta v modernem svetu pojavljata v novih preoblekah in prek novih kanalov, še posebej prek spletnih kanalov. “Razdalja med objavo na Facebooku in razbijanjem nagrobnikov na pokopališču je krajša, kot bi si mislili. Izprijeni tviti lahko ubijajo. Res lahko,” je bil izjemno jasen Herzog.

Po Herzogovih besedah bi se morali poslanci Parlamenta EU in drugih struktur EU z izobraževanjem, zakonodajo in vsemi drugimi orodji, boriti za popolno izkoreninjenje rasizma, sovraštva in antisemitizma v vseh njihovih oblikah. Evropski parlament pa je še pozval, naj v celoti sprejme opredelitev antisemitizma, kot jo je zapisala  Mednarodne zveze za spomin na holokavst.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.