Naslovnica Kronika Za 6 km krajšo pot so plačali po 1200 evrov kazni

Za 6 km krajšo pot so plačali po 1200 evrov kazni

Avtor: Spletno Uredništvo
Primorski prometni policisti imajo ta mesec veliko dela zaradi burje. Prihaja namreč do številnih kršitev predpisov s strani voznikov težkih tovornih vozil, zato so na širšem območju Vipavske doline še dodatno poostrili nadzor.
Za 6 km krajšo pot so plačali po1200 evrov kazni

Prizor s počivališča sredi Vipavske doline (foto: policija.si)

Po dolgem obdobju meglenega in deževnega vremena je na Primorskem kmalu po pričetku meseca januarja končno spet zapihala prava burja. Vremenske razmere so tako postale povsem zimske, močan veter pa je v zadnjih tednih večkrat oviral promet in sicer predvsem na območju Vipavske doline. Očitno pa table s prepovedjo prometa za večja tovorna vozila mnogi vozniki niso upoštevali. Policija je zaznala veliko kršitev in zato je te dni še dodatno poostrila nadzor.

»Da vozniki tovornih vozil pogosto ne upoštevajo prepovedi, izhaja tudi iz števila izrečenih glob na hitri cesti med Razdrtim in Novo Gorico. V samo treh dneh, od 25. do 27. januarja 2023, smo oglobili 50 voznikov tovornih oseb in 43 pravnih oseb. Poleg tega smo izvedli pet hitrih postopkov za pravne osebe iz Slovenije. Zaradi prepovedane vožnje v času burje smo januarja oglobili skupaj 173 voznikov tovornih vozil.

Predpisana globa zaradi neupoštevanja zapore ceste oz. prepovedi vožnje v času močne burje je 200 evrov za voznika tovornjaka in 1000 evrov za pravno osebo,« so pojasnili s Policije. Tako bodo vozniki in njihovi delodajalci, med katerimi je velika večina tujcev, v slovenske blagajne očitno skupaj prispevali kar 207.600 evrov. Vendar pa so za svoje neprostovoljne prispevke v celoti krivi kar šoferji sami.

Če bi se namesto prek Vipavske doline v sosednjo Italijo odpeljali prek Sežane (tam cesta običajno ni zaprta zaradi burje), bi za to prevozili samo 6 km več in za to dodatno pot porabili manj kot 5 minut. Policija pa je tokrat še posebej opozorila, da veter lahko nevarno vpliva prav na vsa vozila z večjimi bočnimi površinami in večjo maso (tovorna vozila, avtobusi, vozila s ponjavami …).

Močna burja pa lahko hitro postane zelo nevarna tudi za vse preostale udeležencev prometu – od pešcev in kolesarjev pa do kombiniranih in manjših tovornih vozil. Nadzore na območju Vipavske doline sicer izvajajo predvsem policisti PU Nova Gorica, pa tudi Specializirana enote za nadzor prometa, delavci sosednje PU Koper in cestninski nadzorniki.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.