Naslovnica Svet & EU Parlament EU o proti-demokratični desnici in o Maroku

Parlament EU o proti-demokratični desnici in o Maroku

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je včeraj sprejel tri resolucije o spoštovanju človekovih pravic v Braziliji, Maroku in Gorskem Karabahu. Še posebej se je ostro odzval na dogajanje v Brasilii, saj slednje, podobno kot napad na Parlament ZDA januarja 2021 in aretacije 25 nemških neonacistov decembra lani, zelo jasno kaže, da fašizem po svetu še zdaleč ni mrtev. Pa tudi islamistična kraljevina Maroko ni država, kjer se spoštujejo vse temeljene človekove pravice, za nameček pa je močno vpletena v afero Katargate.
Parlament EU o proti-demokratični desnici in o Maroku

Luksemburžan Marc Angel je zaradi afere Katargate postal nov podpredsednik Parlamenta EU (foto: FB EU Parliament)

Evropski parlament je v izjavi za javnost najprej izrazil solidarnost z demokratično izvoljenim predsednikom Lulo Da Silvo, njegovo vlado in brazilskimi institucijami. Nato so poslanci Parlamenta EU najostreje obsodil kriminalni poskus državnega udara, ki so ga sprožil podporniki nekdanjega predsednika Bolsonara. Le-te so tudi pozvali, naj končno sprejmejo demokratični izid volitev in se sprijaznijo s porazom.

Evro-parlamentarci so prav tako pozdravili odločitev brazilskega vrhovnega sodišča, da odobri zahtevo zveznih tožilcev za preiskavo Bolsonara, ki ga sumijo, da je osebno spodbujal kriminalna in teroristična dejanja. Sicer pa je Bolsonaro trenutno na Floridi, kamor se je po enako bolečem porazu povsem regularnih demokratičnih volitvah s podobno nasilnim razpletom umaknil tudi bivši ameriški predsednik Donald Trump.

»Poslanci opozarjajo, da so dogodki v Brasílii, napad na ameriško prestolnico januarja 2021 in aretacije 25 posameznikov, ki so si prizadevali za ponovno vzpostavitev nemškega rajha decembra 2022 v Nemčiji, povezani z naraščajočim transnacionalnim fašizmom, rasizmom in ekstremizmom,« so v Parlamentu EU obsodili desničarske poskuse državnih udarov v ZDA, Braziliji in Nemčiji ter poudarili pomen regulacije družbenih medijev za preprečevanje dezinformacij in sovražnega govora.

Evropski parlament pa se je tokrat posvetil tudi Maroku. Pa ne zato, ker država avtoritarnega islamističnega kralja Mohameda VI še naprej zaseda ozemlja države Zahodne Sahare ali ker maroški vojaški brezpilotni letniki nenehno vstopajo v zračni prostor sosednje Alžirije. Maroške oblasti so tokrat pozvali, naj spoštujejo svobodo izražanja in svobodo medijev ter zagotovijo poštena sojenja aretiranim novinarjem.

Zahtevali so konec nadlegovanja vseh novinarjev v državi, pa tudi njihovih odvetnikov in družin. Državo prav tako pozivajo, naj preneha z digitalnim nadzorom novinarjev, tudi prek vohunske programske opreme Pegasus. Poleg tega pa so potrdili, da so maroške tajne službe neposredno vpletene v afero glede podkupovanja v Parlamentu EU, imenovano ‘Katargate’, zato so zahtevali enake proti-ukrepe, kot so bili uporabljeni za predstavnike Katarja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.