Naslovnica Svet & EU Parlament EU o kršitvah človekovih pravic v Turčiji, Vietnamu in na Kitajskem

Parlament EU o kršitvah človekovih pravic v Turčiji, Vietnamu in na Kitajskem

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski Parlament je včeraj sprejel tri resolucije, ki se tičejo kršitev človekovih pravic. Tokrat so se pod udarom znašle Kitajska, Turčija in malce presenetljivo tudi Vietnam.

Turški Erdogan predsednik ne trpi nobene opozicije še iz časov, ko je bil župan Carigrada (foto: en.kremlin.ru)

 

Evropski Parlament je v resoluciji o kršenju človekovih pravic najprej pozval k takojšnji in brezpogojni izpustitvi iz zapora predstavnikov opozicije in aktivistov, aretiranih v Hongkongu zaradi obtožb subverzije po zakonu o nacionalni varnosti Hongkonga. Enako so zahtevali za vse ostale miroljubne hongkonške protestnike, aktiviste in člane politične opozicije, ki so jih aretirali zaradi politično motiviranih obtožb.

»Evropski poslanci obžalujejo, da nedavna odločitev o političnem zaključku celovitega sporazuma o naložbah med EU in Kitajsko ni odražala zahtev Parlamenta, da se pogajanja o naložbah uporabijo kot vzvod za ohranitev visoke stopnje avtonomije Hongkonga,« so zapisali v sporočilu za javnost. Zanimivo, da so se pri tekstu najbrž izogibali uporabi beseda Kitajska, saj so jo zapisali le dvakrat.

Potem so se evro-parlamentarci lotili človekovih pravic v Turčiji. Pozvali so k takojšnji in brezpogojni izpustitvi turškega opozicijskega politika, nekdanjega poslanca in nekdanjega predsedniškega kandidata Selahattina Demirtaşa, ki so ga turške oblasti zaprle za več kot štiri leta, ker je prvi mož opozicijske levosredinske demokratične stranke HDP. Zato je Demirtas izjemno nevaren turškemu diktatorju Erdoganu in njegovi islamistični stranki AKP. In še zdaleč ni edini po krivem zaprti v državi.

»V resoluciji je zaskrbljujoče vztrajno odmikanje Turčije glede neodvisnosti sodstva in neupoštevanje turškega sodstva in oblasti glede razsodb Evropskega sodišča za človekove pravice. Turške oblasti poziva, naj končajo sodno nadlegovanje zagovornikov človekovih pravic, akademikov, novinarjev, duhovnih voditeljev, odvetnikov in pripadnikov lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih in interspolnih skupnosti,« so bili zelo jasni poslanci.

Malce presenetljivo pa je vprašljiv tudi položaj človekovih pravic v Vietnamu, zlasti primer novinarjev oz. bloggerjev ter borcev za človekove pravice Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy in Le Huu Minh Tuan. Evropski poslanci so v izjavi za javnost zapisali, da so zgroženi nad dogajanjem in da seveda obsojajo vse zatiranje nestrinjanja z oblastmi in vse večje kršitve človekovih pravic v Vietnamu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.