Naslovnica Svet & EU Pandemija lahko povzroči nove vale migracij

Pandemija lahko povzroči nove vale migracij

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je zadnje čase posvetil tudi demografskim spremembam v državah članicah EU. Analizirali so vzroke za upadanje števila prebivalstva po različnih regijah, za beg možganov in za preostale migracije. Predstavili pa so tudi nekaj možnih rešitev in napovedali, da se bo EU odslej bolj posvetila demografskim izzivom.
Poslopje Evropskega parlamenta v Strasbourgu (foto: pixabay.com/bici)

Znano je, da demografski trendi v EU primarno govorijo o staranju prebivalstva. Zaradi poviševanja pričakovane življenjske dobe strokovnjaki trdijo, da bo leta 2070 že preko 30 % evropskega prebivalstva starega 65 let ali več. Za primerjavo – predlani je bilo teh ‘veteranov’ le 20,3%. Nadalje je v poročilu Evropskega parlamenta govora o zmanjševanju števila prebivalstva, še posebej v vzhodni in južni Evropi.

Tu gre predvsem za ekonomske vzroke, čeprav je že leta 2015 EU zaznala prvi negativni naravni prirastek prebivalstva – smrti je bilo več kot rojstev. Glede beg možganov se ugotavlja, da nekatere regije že desetletja izgubljajo visoko usposobljene ljudi. Poleg tega se področja, kjer se prebivalstvo hitro zmanjšuje, soočajo z velikimi zaostanki na področjih zdravstva, kulture, prometa, infrastrukture, šolanja ter seveda predvsem glede možnosti za zaposlitev.

Spremembe demografskih struktur prebivalstva po državah članicah EU imajo že danes vse večji vpliv na različne vidike življenja. Poleg tega pa še ni povsem jasno, kako in v kolikšni meri bo pandemija koronavorusa vplivala na rodnost in smrtnost ter na različne migracijske tokove znotraj Evrope in tudi na zunanje tokove migrantov z drugih kontinentov proti državam EU.

»Regije, kjer se prebivalstvo zmanjšuje, so pogosto področja z nizkim dohodkom – ruralna ali postindustrijska – in močno omejenimi priložnostmi za aktivni segment prebivalstva. Odhod mlajših in usposobljenih delavec v ima nadaljnje negativne učinke na staranje, obnovitev generacij in razvoj kmetijstva,« so o regionalnih demografskih spremembah zapisali v Evropskem parlamentu.

Potem so sicer pojasnili, da prost pretok delavcev je ena od štirih temeljnih svoboščin EU in da je gospodarska kriza leta 2008 spodbudila selitev mladih izobraženih profesionalcev iz južne in vzhodne Evrope v razvitejše države severozahodne Evrope. Sedaj se bojijo, da bo pandemija ta ponovno spodbudila ta trend, saj bi lahko upad gospodarskih dejavnosti in povečanje brezposelnosti nov val migracij mladih po vsej EU.

Evropski poslanci hočejo, da demografski izzivi postanejo prioriteta EU, skupaj s podnebnimi izzivi in digitalnim prehodom. Kot možne rešitve za izboljšanje demografskih trendov pa so našteli principe trajnostnosti, ozelenjevanja in digitalizacije, aktivnosti držav članic EU glede okrevanja, mobilnosti in digitalizacije za najbolj občutljive regije, podeželski turizem in spodbujanje dela na daljavo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.